Mąka z samopszy
2 listopada 2021

Kategoria:
Gastronomia

Czym charakteryzuje się samopsza?

Samopsza bywa nazywana małym orkiszem. To prastare zboże o znacznych właściwościach odżywczych. Jest wskazana dla współczesnych alergików, dają się do niej przekonać także grymaszące dzieci. Warto po nią sięgać, tym bardziej że coraz łatwiej można kupić mąkę z samopszy, bądź zrobione z niej wypieki. Służą one zdrowiu każdego, kto je spożywa.

Prastare zboże

Samopsza, jako gatunek zboża, pamięta czasy sprzed 10 tys. lat, gdy uprawiano ją na terenach dzisiejszej Turcji. To mocne zboże, odporne na trudne warunki klimatyczne. Dlatego uprawa samopszy rozprzestrzeniła się po całym świecie. Dawno, dawno temu dotarła także do Europy, a dzisiaj powracają do jej uprawy zwolennicy rolnictwa ekologicznego.

Jeśli w uprawie zbóż nie stosujesz chemicznych środków ochrony roślin, otrzymujesz ziarna nieuszkodzone (z punktu widzenia rośliny), które w naturalny sposób są odporne i silne. I w jakimś sensie oddają Ci tę siłę, którą kryją w sobie. Chronią Cię przed chorobami cywilizacyjnymi, jakimi są alergie pokarmowe. W sklepie internetowym DIOGRA możesz zaopatrzyć się – detalicznie bądź hurtem – w wysokiej jakości ziarna, mąkę bądź otręby z samopszy. A także orkiszu i płaskurki, kolejnych, prastarych zbóż.

Źródło białka

Co sprawia, że samopsza daje mąkę lepszą od tej, która pochodzi ze współczesnej pszenicy? Różnicy na imię aminokwas. Każdy z nas potrzebuje aminokwasów do prawidłowego rozwoju, a ostatecznie, po prostu do zachowania życia. Dzięki produktom z samopszy dostarczasz Twojemu organizmowi znacznej ilości aminokwasów potrzebnych do budowy białek. Samopsza ma ich znacznie więcej, niż sztucznie modyfikowana pszenica.

Pół biedy, jeśli masz wystarczająco dobrze funkcjonujące jelita, produkujące odpowiednią ilość flory bakteryjnej. Wówczas organizm poradzi sobie z produkcją potrzebnych aminokwasów, choć będzie miał „pod górkę”. Jednak gdy jelita szwankują, a Ty nie dostarczasz sobie odpowiednich aminokwasów, pojawiają się kłopoty z trawieniem oraz nietolerancje pokarmowe na białko i gluten. Dlatego tak wielu z nas jest uczulonych na zwykłą pszenicę – nie dostarcza ona odpowiedniej ilości budulca do budowy białek, a konsekwencji poszczególne komórki naszego ciała nie funkcjonują prawidłowo.

Jeżeli zajadasz samopszę w różnej postaci, w sposób naturalny reguluje się Twój system odporności. Lepiej też funkcjonuje układ nerwowy i hormonalny. Sprawniej regenerują się Twoje mięśnie, a także poprawia się stan skóry. Jeśli masz problem z otyłością, dieta z samopszy pomoże Ci w wyregulowaniu wagi.