Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym charakteryzuje się kuchnia grecka?
Jakie smaki są najbardziej cenione przez Greków?
Kuchnia grecka jest uznawana przez wiele osób za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych kuchni świata. Idealnie wpisała się w gusta licznych Europejczyków, ale nie tylko: dania typowe dla greckich stołów są znane również poza granicami Europy. To, co ją wyróżnia, to wspomniana przez nas prostota, która w subtelny, niemal niedostrzegalny sposób łączy się z obfitością smaków i wysoką jakością produktów. Relacja pomiędzy tymi cechami jest absolutnie naturalna. Prostota receptur, bogaty smak i wysoka jakość składników – właśnie te zalety czynią kuchnię grecką wyjątkową i to właśnie one sprawiają, że miejsca takie jak Słony Spichlerz w Gdańsku, czyli najlepszy Restaurant Market w Trójmieście, są tak chętnie odwiedzane przez wielbicieli greckiego mezedes oraz wielu innych dań typowych dla greckiej kuchni. Jeżeli myślisz, że Grecja to tylko sałatka grecka i gyros, to wizyta w greckim lokalu będzie dla Ciebie miłym zaskoczeniem. Kuchnia grecka, choć prosta, bazuje na pełnych smaku składnikach, dzięki którym powstają wyborne kulinarne dzieła sztuki. Z czego słyną stoły Greków, które są przygotowywane na typowe dla nich uczty? Przede wszystkim z tego, że są obficie zastawione: przystawki, dania główne i desery bardzo często są przez nich serwowane jednocześnie – po to, by można było jeść nie tylko w tradycyjny sposób, dla zaspokojenia swojego głodu i dopieszczenia swoich kubków smakowych, ale i oczami. Do smaków, które są najbardziej cenione przez Greków, należy smak świeżych warzyw, ryb, oliwek, oliwy z oliwek, owoców morza, a także aromatycznych mięs i dojrzałych w pełnym słońcu winogron.Jakie dania królują w knajpach z grecką kuchnią?
No właśnie – czym jest wspomniane przez nas mezedes, które rozsławiło kuchnię grecką niemal na całym świecie? Jeśli nie miałeś dotąd okazji, by go spróbować, koniecznie musisz nadrobić swoje zaległości. Mezedes to inaczej przekąski, które są podawane przy każdym większym posiłku przygotowywanym przez Greków. Meze to perfekcyjne preludium do bogactwa smaków typowych dla greckich potraw. Składa się z różnych zakąsek, w zależności od tego, co mieści się w karcie dań wybranego lokalu. Na przykład w jednej z knajp na Starym Mieście w Gdańsku, a dokładnie w jednym z dziewięciu boksów znajdujących się w Słonym Spichlerzu, mezedes składa się między innymi z takich pyszności jak tzatziki, czyli gęstego, greckiego jogurtu połączonego ze świeżym ogórkiem, oliwą, czosnkiem i oliwkami. Tzatziki podawane są tam z pitą, czyli okrągłym, pszennym, płaskim plackiem. Greckie meze to także rozmaite sałaty greckie, składające się na przykład z greckiej fety, oliwek kalamata, pomidorów malinowych, papryki, świeżego ogórka, czerwonej cebuli, świeżego oregano i sosu winegret. Należą do niego również tak proste przystawki, jak miks oliwek, fety, pomidora malinowego, oliwy i oregano. Tylko pamiętaj – mezedes to nie wszystko, co oferuje Ci kuchnia grecka. Również gyros i suwlaki zaliczane są do najbardziej popularnych dań, które serwowane są w greckich restauracjach. Jeśli grillowany szaszłyk z udka kurczaka, jagnięciny lub karkówki połączony z tartą fetą, pomidorem malinowym, czerwoną cebulą, tzatzikami, frytkami i pitą wpisuje się w Twoje preferencje smakowe, sprawdź koniecznie, co go wyróżnia w tradycyjnym greckim wydaniu. Nie zapominaj o tym, że kuchnia grecka to także przepyszne ryby i owoce morza. Co powiesz na grillowanego okonia morskiego, z dodatkiem sosu tzatziki i pikantnego dipu, skropionego aromatyczną cytryną i podanego w towarzystwie chrupiących frytek? A może chcesz sprawdzić, jak smakują kalmary w tempurze z perfekcyjnie przygotowanym sosem tzatziki lub sosem koktajlowym, miksem sałat, pomidorem malinowym, tartą fetą, oliwą cytrynową, frytkami i cytryną? Czy takie pyszności rozpieszczą Twoje kubki smakowe? Jesteśmy tego pewni!Z jakich alkoholi słynie Grecja?
Skoro mowa o greckiej kuchni, nie sposób nie wspomnieć o winach, które są w niej popularne. Grecja słynie z win słodkich i półsłodkich, choć warto mieć na uwadze standaryzację produkowanych tam trunków na wzór europejski. Sekret greckich alkoholi tkwi nie tylko w idealnym wyważeniu zawartej w nich słodkości. O ich wyjątkowości przesądza przede wszystkim wysoka jakość owoców, z których powstają. Jednym z win, które można spróbować w greckich lokalach, takich jak na przykład Great Greek w Słonym Spichlerzu, jest Mostra. Trunek ten występuje zarówno w wersji białej, jak i czerwonej.Gdzie w Polsce serwowane są najlepsze dania kuchni greckiej?
To jak, gotowy na spróbowanie mezedes, tradycyjnego greckiego gyrosa i grillowanych szaszłyków z karkówki? Czy chcesz przekonać się o tym, dlaczego wina greckie wpisały się w gusta tak licznej grupy osób, nie tylko samych Greków? Jeżeli zależy Ci na tym, by wziąć udział w prawdziwej uczcie, którą będziesz mógł wpisać na listę niezapomnianych wrażeń, sprawdź, co ma Ci do zaoferowania Great Greek zlokalizowany we wspomnianym przez nas wcześniej obiekcie typu Food Hall – Słonym Spichlerzu. Sprawdź, czym mogą zaskoczyć Cię smaki kuchni greckiej i daj się ponieść prawdziwie greckiej kulinarnej przygodzie!Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana