Artykuł sponsorowany

Czy soja jest dobrym źródłem białka? 

Czy soja jest dobrym źródłem białka? 
Soja jest jednym z najpopularniejszych źródeł białka roślinnego. Surowiec wyróżnia się spośród innych alternatyw (soczewicy, ciecierzycy czy fasoli) wysoką obecnością wartości odżywczych, które pozwalają na niemal kompletne zastąpienie produktów zwierzęcych (niektóre składniki wymagają suplementacji, np. witamina B 12). Czym zatem charakteryzuje się białko sojowe? Przewagą przetworów sojowych nad zwierzęcymi jest m.in. brak cholesterolu i laktozy, a także sposób produkcji – tzw. cruelty-free. Alternatywy roślinne są więc pod pewnymi względami zdrowsze i bardziej etyczne od mięsa czy nabiału. Istnieje jednak powszechna obawa, że takie zamienniki nie dostarczają organizmom potrzebnych wartości odżywczych. Dokładna analiza wyrobów pomoże jednak rozwiać podobne wątpliwości, szczególnie w kontekście białka, które jest potrzebne m.in. do podtrzymania i rozwoju tkanki mięśniowej.

Czym dokładnie wyróżnia się białko sojowe? 

Soję uznaje się za najlepsze źródło białka ze względu na zawartość wszystkich aminokwasów, jakich potrzebuje ludzki organizm. Niektóre źródła twierdzą, że wystarczy tylko 50 g nasion soi, aby zastąpić pod tym względem aż 150 g wołowiny. Opisywana roślina strączkowa jest zatem doskonałym „dostawcą” protein, należy jednak pamiętać o jej spożywaniu (oraz przetworów) w odpowiednich proporcjach. Zbyt częsta obecność białka sojowego w codziennej diecie, tak samo, jak i zwierzęcego może wywołać negatywne konsekwencje zdrowotne. Przyjmuje się, że na 100 g nasion przypada 36 g protein. Jak wspomniano wcześniej, produkty zawierają kompleks aminokwasów – m.in. kwas glutaminowy, asparaginowy, leucyna, arginina i inne. Występują tutaj także nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na odporność organizmu. Białko sojowe jest jednak nie tylko pełnowartościowe, ale nie sprawia też większych trudności w trawieniu. Fachowcy z firmy Polska Soja zaznaczają, że takie wyroby nie zawierają przy tym puryn, które powodują niepełne przyswajanie wapna.

Dlaczego warto spożywać białko sojowe? 

Soja jest doskonałym źródłem białka, a także mikroelementów i innych wartości odżywczych. Docenia się ją m.in. za obecność substancji antynowotworowych i zmniejszanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Uprawy, które znajdują się na terenie kraju nie są oparte na technologii GMO, dlatego produkty proponowane na rynku są kompletnie zdrowe i bezpieczne. Białko sojowe stanowi tutaj nie tylko sposób na wprowadzenie protein w diecie roślinnej, ale również witamin, wapnia, żelaza oraz potasu i tzw. zdrowych (nienasyconych) tłuszczy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.