papierowe opakowania na żywność
26 września 2021

Kategoria:
Gastronomia

Czy papierowe opakowania na żywność są trwałe? 

Obecnie panuje trend, który polega na rezygnowaniu z plastikowych opakowań i zastępowaniu ich papierowymi produktami o podobnym zastosowaniu. Takie podejście przejawia się także w branży spożywczej. Pakowanie żywności w papierowe opakowania ma wiele zalet, ale niektóre osoby zastanawiają się, czy takie pudełka i torby są trwałe i pozwolą na bezproblemowe transportowanie jedzenia, na przykład podczas dostaw.

Trwałe opakowania dla gastronomii 

Opakowania dla gastronomii coraz częściej są produkowane z papieru. Przyjmują one różne formy – pudelek na frytki, rożków, otwieranych modeli na burgery, kubełków, sosjerek czy toreb, w których można zamknąć wszystkie zamówione potrawy. Obecnie są one tworzone w taki sposób, by zapewniać komfort korzystania i możliwość przechowywania jedzenia przez długi czas. Pomimo faktu, że są wykonane z papieru, mogą być niezwykle wytrzymałe i z powodzeniem zastępować plastikowe odpowiedniki.

Opakowania papierowe dla gastronomii są bardzo trwałe ze względu na zastosowane materiały. W zdecydowanej wielkości jest to stabilny karton o określonej grubości. Od środka często pokrywa się go polietylenem, który gwarantuje wodoodporność. Jest go na tyle mało, że opakowanie wciąż można nazwać ekologicznym. Jednocześnie pozwala jednak na korzystanie w połączeniu z nieco bardziej wilgotnymi potrawami czy np. sosami. Popularnym rozwiązaniem jest bowiem projektowanie rożków ze specjalnym miejscem, w którym można umieścić keczup.

Jakie opakowania papierowe na żywność wybrać? 

Opakowanie na żywność z papieru musi być wykonane w odpowiedni sposób, z zastosowaniem nowoczesnych technik. Z tego powodu warto wybierać sprawdzonych producentów, takich jak np. drukarnia Dem Druk w Lubsku. Opakowania powinny być odpowiednio docięte, by można było złożyć je w określony kształt bez obawy o samoistne rozłożenie. Warto również, by na powierzchni kartonu dało się nadrukować dowolny motyw nawiązujący do oferty danego lokalu gastronomicznego. Takie opakowania przetrwają transportowanie żywności na wynos czy przechowywanie jej przez wymagany czas. Nie rozmakają zbyt szybko, a jednocześnie są lekkie i ekologiczne. To właśnie ze względu na te cechy papierowe pudełka na żywność cieszą się rosnącą popularnością i coraz częściej zastępują klasyczne, plastikowe opakowania. Są produkowane masowo, bez względu na typ potraw, które mają być w nich umieszczone.