11 kwietnia 2020

Kategoria:
Gastronomia

Czy kawa z ekspresu jest najzdrowsza?

Aromatyczna filiżanka kawy o poranku to dla wielu osób jeden z najprzyjemniejszych momentów dnia, w którym mogą cieszyć się ciszą i spokojem. Poza właściwościami pobudzającymi, przyjemnym zapachem oraz smakiem, kawa ma także działanie zdrowotne. Korzyści związane z piciem tego napoju zależne są jednak od sposobu jego przygotowania. Podpowiadamy, dlaczego warto pić kawę z ekspresu.

Korzyści z picia kawy

Wielu lekarzy przestrzega przed nadmiernym piciem kawy ze względu na to, że może szkodzić to zdrowiu. Jednak kawa spożywana w rozsądnych ilościach wpływa pozytywnie na funkcjonowanie organizmu i przynosi wiele korzyści. Warunkiem, o którym należy pamiętać, jest nieprzekraczanie picia czterech filiżanek kawy dziennie.

Jak zaznacza ekspert reprezentujący autoryzowany serwis domowych i profesjonalnych ekspresów do kawy Flint Espresso:

Badacze z uniwersytetu Harvarda odkryli, że osoby regularnie spożywające kawę rzadziej zapadają na choroby sercowe, a także różnego rodzaju schorzenia neurologiczne. Co więcej, napój ten zmniejsza także ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego.

Kawa jest napojem znanym także z tego, że ułatwia koncentrację i pobudza organizm. Podnosi ciśnienie krwi i poprawia jego krążenie. Co istotne dla osób na diecie, kawa przyspiesza przemianę materii, wspomagając spalanie tłuszczu. Dostarcza także witaminy z grupy B i zawiera antyoksydanty, spowalniające procesy starzenia się komórek. Spożywanie kawy w umiarkowanych ilościach chroni także serce i wzmacnia tętnice.

Sposób parzenia kawy a wpływ na zdrowie

Wpływ spożywania kawy na zdrowie w dużej mierze zależy od sposobu jej przygotowania. Kawa rozpuszczalna charakteryzuje się wysoko przetworzonymi granulkami, co wpływa na ilość naturalnych substancji pozytywnie wpływających na zdrowie. Co więcej, osoby, które są na diecie albo z przyczyn zdrowotnych muszą uważać na swoją wagę, powinny unikać przede wszystkim kaw rozpuszczalnych typu „2 w 1” oraz „3 w 1”. Zawierają one wysokokaloryczne dodatki, które mają za zadanie poprawić smak kawy, a także szkodliwe substancje chemiczne, wpływające między innymi na zmysł węchu.

Lekarze są zgodni, że najzdrowszym sposobem przygotowania kawy jest ekspres ciśnieniowy. W przeciwieństwie do kawy po turecku nie pozostawia on żadnych fusów, które mogłyby podrażniać wątrobę oraz żołądek. Warto także pamiętać, że im dłuższy kontakt ziaren z wrzątkiem, tym więcej szkodliwych substancji przechodzi do naparu.

W ekspresie ciśnieniowym gorąca woda ma kontakt z ziarnami jedynie przez krótki czas, co sprawia, że jest to rozwiązanie najkorzystniejsze dla zdrowia. Zdrowe pobudzenie w ciągu dnia zapewnią także odpowiednio wybrane ziarna kawy. Świeżo mielone nie tylko pozwolą otrzymać bardziej aromatyczny i smaczny napój, ale także ułatwią kontrolę ich jakości.