Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czy grzyby sprzedawane w sklepach są bezpieczne?
Grzyby są wykorzystywane do przygotowywania różnego rodzaju potraw, na przykład zupy. Stanowią także smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań. Aby uniknąć ryzyka spożycia niejadalnych gatunków, należy zachować ostrożność przy ich zakupie. Grzyby można znaleźć, między innymi, w sklepach. Czy są one bezpieczne? Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze producenta?
Grzyby z atestem
W wielu sklepach spożywczych znaleźć można różne gatunki grzybów, między innymi popularne grzyby suszone. Ich zakup jest bezpieczny, ponieważ wszystkie grzyby, jakie wykorzystuje się w przetwórniach, poddawane są badaniom.
Warto podkreślić, że grzyby w sklepach sprzedawane są w opakowaniach lub luzem. W każdym przypadku dostawca zobowiązany jest do umieszczenia odpowiednich danych dotyczących znakowania środków spożywczych.
Na opakowaniu powinny znaleźć się następujące informacje:
- nazwa produktu (w tym nazwa łacińska)
- sposób przetworzenia (grzyby suszone / krojone)
- sposób przechowywania
- data ważności
- nazwa producenta
- nr atestu
- informacja o kontroli grzyboznawcy
Wybór producenta
Kupując grzyby suszone w sklepach, najlepiej stawiać na renomowane marki. Warto przyjrzeć się bliżej producentowi. Z pewnością dobrym wyborem będą produkty dostarczane przez firmy sprzedające wysokiej jakości grzyby, zebrane w polskich lasach. Przedsiębiorstwa te często oferują bogaty asortyment, obejmujący takie gatunki, jak: borowiki szlachetne, kurki, hodowlane pieczarki oraz maślaki.
Zakup grzybów u dostawcy
Właściciele sklepów i lokali gastronomicznych mogą zakupić grzyby bezpośrednio u dostawcy. Firmy sprzedające grzyby umożliwiają ich nabycie w prowadzonych przez siebie sklepach internetowych. Korzystając z tego typu usług, można dokładnie zapoznać się z producentem, szczegółami oferty, a także referencjami klientów. Warto podkreślić, że grzyby są dostępne pod różnymi postaciami: można wybierać pomiędzy sztukami krojonymi, kapeluszami lub mąką, w zależności od potrzeb konkretnego klienta. Przykładem przedsiębiorstwa specjalizującego się w przetwórstwie i sprzedaży grzybów jest firma Seweryn.
W jakich miejscach zakup grzybów może być ryzykowny?
Niektórzy decydują się na zakup grzybów oferowanych w ramach aukcji założonych przez osoby prywatne, bądź na portalach z ogłoszeniami lokalnymi. Takie działanie może być jednak ryzykowne: grzyby te często nie posiadają odpowiednich atestów, zatem ich spożycie może być niebezpieczne. Nie można zatem kierować się jedynie ceną, która w takich przypadkach z reguły jest atrakcyjna.
Ostrożność należy zachować także podczas kupowania grzybów u osób oferujących swoje zbiory przy drogach. Trzeba podkreślić, że ta forma handlu jest nielegalna. Jeśli już zdecydowałeś się na zakup grzybów u przydrożnego sprzedawcy, a sam nie jesteś w stanie odróżnić poszczególnych gatunków, możesz zawieźć grzyby do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Specjaliści sprawdzą grzyby i rozwieją Twoje wątpliwości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana