grzyby suszone zakup grzybow w sklepie
18 lipca 2021

Kategoria:
Gastronomia

Czy grzyby sprzedawane w sklepach są bezpieczne?

Grzyby są wykorzystywane do przygotowywania różnego rodzaju potraw, na przykład zupy. Stanowią także smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań. Aby uniknąć ryzyka spożycia niejadalnych gatunków, należy zachować ostrożność przy ich zakupie. Grzyby można znaleźć, między innymi, w sklepach. Czy są one bezpieczne? Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze producenta?

Grzyby z atestem

W wielu sklepach spożywczych znaleźć można różne gatunki grzybów, między innymi popularne grzyby suszone. Ich zakup jest bezpieczny, ponieważ wszystkie grzyby, jakie wykorzystuje się w przetwórniach, poddawane są badaniom.

Warto podkreślić, że grzyby w sklepach sprzedawane są w opakowaniach lub luzem. W każdym przypadku dostawca zobowiązany jest do umieszczenia odpowiednich danych dotyczących znakowania środków spożywczych.

Na opakowaniu powinny znaleźć się następujące informacje:

  • nazwa produktu (w tym nazwa łacińska)
  • sposób przetworzenia (grzyby suszone / krojone)
  • sposób przechowywania
  • data ważności
  • nazwa producenta
  • nr atestu
  • informacja o kontroli grzyboznawcy

Wybór producenta

Kupując grzyby suszone w sklepach, najlepiej stawiać na renomowane marki. Warto przyjrzeć się bliżej producentowi. Z pewnością dobrym wyborem będą produkty dostarczane przez firmy sprzedające wysokiej jakości grzyby, zebrane w polskich lasach. Przedsiębiorstwa te często oferują bogaty asortyment, obejmujący takie gatunki, jak: borowiki szlachetne, kurki, hodowlane pieczarki oraz maślaki.

Zakup grzybów u dostawcy

Właściciele sklepów i lokali gastronomicznych mogą zakupić grzyby bezpośrednio u dostawcy. Firmy sprzedające grzyby umożliwiają ich nabycie w prowadzonych przez siebie sklepach internetowych. Korzystając z tego typu usług, można dokładnie zapoznać się z producentem, szczegółami oferty, a także referencjami klientów. Warto podkreślić, że grzyby są dostępne pod różnymi postaciami: można wybierać pomiędzy sztukami krojonymi, kapeluszami lub mąką, w zależności od potrzeb konkretnego klienta. Przykładem przedsiębiorstwa specjalizującego się w przetwórstwie i sprzedaży grzybów jest firma Seweryn.

W jakich miejscach zakup grzybów może być ryzykowny?

 

Niektórzy decydują się na zakup grzybów oferowanych w ramach aukcji założonych przez osoby prywatne, bądź na portalach z ogłoszeniami lokalnymi. Takie działanie może być jednak ryzykowne: grzyby te często nie posiadają odpowiednich atestów, zatem ich spożycie może być niebezpieczne. Nie można zatem kierować się jedynie ceną, która w takich przypadkach z reguły jest atrakcyjna.

Ostrożność należy zachować także podczas kupowania grzybów u osób oferujących swoje zbiory przy drogach. Trzeba podkreślić, że ta forma handlu jest nielegalna. Jeśli już zdecydowałeś się na zakup grzybów u przydrożnego sprzedawcy, a sam nie jesteś w stanie odróżnić poszczególnych gatunków, możesz zawieźć grzyby do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Specjaliści sprawdzą grzyby i rozwieją Twoje wątpliwości.