Artykuł sponsorowany

Co wpływa na to, że soki mętnieją?

Co wpływa na to, że soki mętnieją?

Soki to produkty otrzymywane z różnych owoców o zapachu, smaku i barwie danego gatunku. Zgodnie z prawem nie wolno dodawać do nich barwników, konserwantów i aromatów innych niż te, które można uzyskać w procesie zagęszczenia. Soki dzielą się na wiele grup, które różnią się sposobem obróbki, rodzajem użytych surowców czy właśnie konsystencją.

Wpływ owoców na poziom zmętnienia

Soki, które nie zawierają w sobie cząstek miąższu pochodzącego z owoców i warzyw, nazywa się sokami klarownymi. Sok naturalnie mętny nie jest poddawany procesom klarowania i filtracji. Dzięki temu zachowuje cząstki miąższu, a do tego jest bardziej wartościowy i ma większe właściwości prozdrowotne. Zmętnienie soku wynika ze stopnia dojrzałości owoców.

Specjalista z firmy Fructopol w Warszawie tłumaczy: Niedojrzałe produkty mają duże ilości nierozpuszczalnych protopektyn, skrobi i związków koloidalnych, które zmętniają soki. W przejrzałych owocach protopektyny przechodzą w rozpuszczalne pektyny, a skrobia przechodzi do cukrów prostych.

Mętnienie białkowe

Z soków wytrącają się zmętnienia białkowe. Wywołane są one przez wysokocząsteczkowe białka, które zmieniają swą strukturę przy odpowiednich czynnikach zewnętrznych. Mogą powstawać przez pozostałości naturalnych białek soku, przedawkowanie żelatyny klarującej, lub nieodpowiednią higieną procesu technologicznego, która skutkuje powstawaniem zakażeń drożdżowych. Bardzo częstym powodem jest używanie żelatyny przeterminowanej lub o złej jakości. Powoduje to proces rozkładu białka, które wytrąca się podczas klarowania, a następnie łączy się z polifenolami soku, co prowadzi do powstawania zawiesin i osadów. W takiej sytuacji do osiągnięcia klarowności soku wymagane są odpowiednie procesy usuwające niestabilne białka i nadmiar żelatyny.

Inne możliwości mętnienia soków

Zmętnienia skrobiowe pojawiają się np. przez obecność w owocach niedojrzałych ziaren, które podczas tłoczenia dostają się do soku. Ich małe rozmiary sprawiają, że trudno jest je usunąć metodami fizycznymi. Skrobia rozpuszczona w soku nie może zostać oddzielona poprzez wirowanie lub filtrację, dlatego podczas magazynowania klarownego może się krystalizować, co spowoduje wtórne zmętnienie. Zmętnienia mogą być także wywołane związkami pektynowymi przy niedokładnie przeprowadzanej depektynizacji soku. Do tego pojawiają się również przez obecność metali. Przechodzą one do soku z aparatury, a czasem także ze środków, którymi opryskuje się owoce.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.