Artykuł sponsorowany

Co wpływa na jakość mięsa wołowego?

Co wpływa na jakość mięsa wołowego?
Mięso wołowe wyróżnia się nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale też wysoką jakością. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że wpływ na jakość końcową produktu ma nie tylko przestrzeganie podstawowych zasad dobrostanu zwierząt, ale też wiele innych czynników. Jednym z nich jest czas metabolizmu glikogenu mięśniowego. Co jeszcze ma wpływ na jakość mięsa wołowego? Dowiedz się więcej.

Jakość mięsa wołowego – od czego jest uzależniona?

Przedstawiając wpływ różnych czynników na jakość mięsa wołowego, należy pamiętać, że proces jego produkcji obejmuje nie tylko zapewnienie zwierzętom odpowiedniego dobrostanu, ale też zadbanie o odpowiednią jakość uboju, oszałamiania i wychładzania. Kluczowe w uzyskaniu dobrej jakości produktu jest dojrzewanie wołowiny. Specjaliści wyjaśniają, że mięso kulinarne w temperaturze od 0 do 2 stopni Celsjusza dojrzewa około 8 dni. W okresie tym ważnymi czynnikami mającymi wpływ na kruchość mięsa jest spadek temperatury oraz tempa glikolizy. Zadbanie o odpowiednie warunki jego przechowywania pozwala poprawić jego walory jakościowe. Wśród nich znajdują się barwa, konsystencja, zapach oraz marmurkowatość.
Kolejnym czynnikiem mającym wpływ na jakość wołowiny jest metoda jej obróbki termicznej. Mięso to jest uznawane za dobrej jakości, jeśli jest kruche, soczyste i smakowite – wyjaśnia ekspert z firmy ANTO-LEO. Dodaje, że w procesie jej dojrzewania istnieje możliwość poprawienia jej kruchości. W tym celu wykorzystuje się elektrostymulację tusz, zabiegi mechaniczne, chemiczne, enzymatyczne oraz wydłużenie długości okresu dojrzewania. Warto pamiętać przy tym, że jakość mięsa jest uzależniona od partii, z której pochodzi.

Czy żywienie zwierząt ma wpływ na jakość wołowiny?

Określając wpływ żywienia zwierząt na jakość wołowiny od strony zdrowotnej, warto wyjaśnić, że pokarm wzbogacony o zielonki jest korzystnym rozwiązaniem. Wynika to z faktu, iż rośliny są bogate w lipidy – substancje zawierające wysoki udział kwasu α-linolenowego (ALA n-3). Jeśli chodzi o stosowanie paszy, to największy wpływ na jakość mięsa wołowego, głównie na wzrost mięśni, ma ona w momencie zakończenia rozwoju zwierzęcia, tj. po ukończeniu 18 miesiąca życia. Im starsze zwierzę, tym szybciej wzrasta poziom jego tkanki tłuszczowej, a tym wolniej następuje rozwój mięśni. Stosowanie odpowiedniego pożywienia jest niezwykle ważne. Konsumenci oczekują wysokiej jakości, odżywczego i smacznego mięsa, ale też bogatego w składniki funkcjonalne. Wysokiej jakości wołowina wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, gdyż dostarcza mu niezbędnych składników odżywczych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.