Artykuł sponsorowany

Co warto wiedzieć na temat temperatury dymienia oleju?

Co warto wiedzieć na temat temperatury dymienia oleju?
Smażenie produktów spożywczych to najczęściej wykorzystywana technika kulinarna stosowana zarówno w domach, jak i w restauracjach. Niestety nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre tłuszcze źle znoszą wysoką temperaturę, a co za tym idzie, nie powinny być używane do smażenia. Sprawdźmy, co określa punkt dymienia i jaki olej warto wybrać do przygotowywania posiłków w wysokiej temperaturze.

Czym jest temperatura dymienia?

Temperatura dymienia to temperatura, po której przekroczeniu dany tłuszcz ulega niekorzystnym zmianom. Mianowicie ulega on rozpadowi na glicerol i kwasy tłuszczowe, co w rezultacie prowadzi do powstawania dymu. Olej zaczyna się palić, co powoduje utratę jego wszystkich właściwości odżywczych, a co więcej uwolnienie wolnych rodników tlenowych, czyli toksycznych substancji o działaniu rakotwórczym. W oleju, który podczas obróbki termicznej znacznie przekroczył swój punkt dymienia, wyczuwalny będzie charakterystyczny posmak spalenizny. Jego spożywanie będzie zatem nie tylko nieprzyjemne, ale również niebezpieczne dla zdrowia. W związku z tym do smażenia powinny być używane wyłącznie takie tłuszcze, które cechują się wysoką temperaturę dymienia.

Jaki olej wybrać do smażenia?

Jednym z najczęściej stosowanych tłuszczów w kuchni jest olej rzepakowy, który stanowi źródło kwasu oleinowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo musi być on poddawany rafinacji, która polega na podgrzaniu tłuszczu do 200 stopni Celsjusza, co zwiększa jego trwałość oraz zawartość cennych wartości odżywczych. Rafinowany olej rzepakowy dostępny w ofercie producenta oleju spożywczego Erjox ma zatem dużą odporność na obróbkę termiczną i może być wykorzystywany do smażenia w 205 stopniach Celsjusza. Drugim rodzajem tłuszczu stosowanego do smażenia jest natomiast rafinowany olej słonecznikowy. Charakteryzuje się on punktem dymienia do 225 stopni Celsjusza, jednak w porównaniu z rzepakowym przeważają w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Z tego powodu zalecane jest używanie go do krótkiej obróbki żywności lub w formie dressingu do sałatek i innych potraw. Z kolei w lokalach gastronomicznych, takich jak restauracje i cateringi szerokie zastosowanie znajduje inny rodzaj tłuszcz, nazywany fryturą. Jest to jadalny produkt stanowiący kombinację różnych rodzajów tłuszczów oraz olejów. Wysokiej jakości frytury na tle zwykłych olejów wyróżniają się temperaturą dymienia do 235 stopni Celsjusza, dzięki czemu używane nawet do głębokiego smażenia, nie wytwarzają żadnych szkodliwych substancji dla ludzkiego organizmu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.