Artykuł sponsorowany

Co to znaczy, że owoce i warzywa są ,,bio"?

Co to znaczy, że owoce i warzywa są ,,bio"?
Porównując produkty na sklepowych półkach można zauważyć, że te sygnowane symbolem „bio” są droższe od tradycyjnych odpowiedników. Dobrym przykładem są warzywa i owoce. W ich przypadku, cena za „bio” produkt może być nawet dwukrotnie wyższa, a mimo to miłośnicy zdrowej żywności chętnie po nie sięgają. Jakie wyróżnia się różnice między warzywami i owocami „bio”, a tymi najczęściej spotykanymi w sklepach?

Kiedy produkt jest „bio”?

Warzywa i owoce można nazwać „bio”, jeśli pochodzą od producenta, który otrzymał certyfikat unijny sygnowany tzw. euroliściem. Oznacza to, że sprzedaje on żywność ekologiczną, potocznie nazywaną też zdrową żywnością.
Sprzedawca z internetowej hurtowni warzyw i owoców Kokołos, mówi: Konsument kupując produkty „bio” powinien mieć pewność, że nie zostały one poddane modyfikacji genetycznej, a podczas ich produkcji nie użyto nawozów sztucznych, pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin, antybiotyków, emulgatorów, glutaminianów i barwników. Producent „bio” żywności ma obowiązek dbania o środowisko poprzez redukcję ilości odpadów oraz oszczędzanie energii.
Reguły certyfikowania żywności „bio” są określone w rozporządzeniu Rady Europejskiej. Dokument reguluje m.in. rodzaj i ilość dozwolonych nawozów uprawy roślin i zasady ekologicznej produkcji. Jeśli warzywa lub owoce są nazwane „bio”, lecz nie posiadają sygnatury w postaci euroliścia, nazwa stanowi tylko element strategii marketingowej.

Ekologiczne uprawy

Przy uprawie warzyw i owoców „bio” jedną z najważniejszych kwestii jest dobra jakość gleby. Nie powinna być zanieczyszczona nawozami sztucznymi, dlatego jeśli rolnik zmienia specyfikę upraw z konwencjonalnych na ekologiczne, okres oczyszczania gleby może trwać nawet kilka lat. W produkcji ekologicznej żywności zabronione jest korzystanie z sadzonek poddanych modyfikacji genetycznej. Nie wolno korzystać z nawozów sztucznych, czy opryskiwania środkami chemicznymi. Rozporządzenie unijne precyzyjnie określa, których nawozów wolno używać, a których nie. Zachęca się do stosowania w rolnictwie ekologicznym metod naturalnych, jak płodozmian czy opryski mikroorganizmami.

Zalety dla konsumenta

Certyfikat nadawany owocom i warzywom „bio” stanowi gwarancję, że spożywane produkty nie są zanieczyszczone sztucznymi środkami ochrony roślin lub innymi chemikaliami, które mogą powodować problemy żołądkowe, albo wywoływać zmiany dermatologiczne. Godne uwagi są też wybitne walory smakowe. Żywność „bio” posiada bardziej intensywny smak i zapach. Producenci warzyw czy owoców bez certyfikatu sztucznie przyspieszają ich okres dojrzewania, przez co tracą swoją smakowitość.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.