BIO owoce i warzywa
12 grudnia 2020

Kategoria:
Gastronomia

Co to znaczy, że owoce i warzywa są ,,bio”?

Porównując produkty na sklepowych półkach można zauważyć, że te sygnowane symbolem „bio” są droższe od tradycyjnych odpowiedników. Dobrym przykładem są warzywa i owoce. W ich przypadku, cena za „bio” produkt może być nawet dwukrotnie wyższa, a mimo to miłośnicy zdrowej żywności chętnie po nie sięgają. Jakie wyróżnia się różnice między warzywami i owocami „bio”, a tymi najczęściej spotykanymi w sklepach?

Kiedy produkt jest „bio”?

Warzywa i owoce można nazwać „bio”, jeśli pochodzą od producenta, który otrzymał certyfikat unijny sygnowany tzw. euroliściem. Oznacza to, że sprzedaje on żywność ekologiczną, potocznie nazywaną też zdrową żywnością.

Sprzedawca z internetowej hurtowni warzyw i owoców Kokołos, mówi: Konsument kupując produkty „bio” powinien mieć pewność, że nie zostały one poddane modyfikacji genetycznej, a podczas ich produkcji nie użyto nawozów sztucznych, pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin, antybiotyków, emulgatorów, glutaminianów i barwników. Producent „bio” żywności ma obowiązek dbania o środowisko poprzez redukcję ilości odpadów oraz oszczędzanie energii.

Reguły certyfikowania żywności „bio” są określone w rozporządzeniu Rady Europejskiej. Dokument reguluje m.in. rodzaj i ilość dozwolonych nawozów uprawy roślin i zasady ekologicznej produkcji. Jeśli warzywa lub owoce są nazwane „bio”, lecz nie posiadają sygnatury w postaci euroliścia, nazwa stanowi tylko element strategii marketingowej.

Ekologiczne uprawy

Przy uprawie warzyw i owoców „bio” jedną z najważniejszych kwestii jest dobra jakość gleby. Nie powinna być zanieczyszczona nawozami sztucznymi, dlatego jeśli rolnik zmienia specyfikę upraw z konwencjonalnych na ekologiczne, okres oczyszczania gleby może trwać nawet kilka lat.

W produkcji ekologicznej żywności zabronione jest korzystanie z sadzonek poddanych modyfikacji genetycznej. Nie wolno korzystać z nawozów sztucznych, czy opryskiwania środkami chemicznymi. Rozporządzenie unijne precyzyjnie określa, których nawozów wolno używać, a których nie. Zachęca się do stosowania w rolnictwie ekologicznym metod naturalnych, jak płodozmian czy opryski mikroorganizmami.

Zalety dla konsumenta

Certyfikat nadawany owocom i warzywom „bio” stanowi gwarancję, że spożywane produkty nie są zanieczyszczone sztucznymi środkami ochrony roślin lub innymi chemikaliami, które mogą powodować problemy żołądkowe, albo wywoływać zmiany dermatologiczne.

Godne uwagi są też wybitne walory smakowe. Żywność „bio” posiada bardziej intensywny smak i zapach. Producenci warzyw czy owoców bez certyfikatu sztucznie przyspieszają ich okres dojrzewania, przez co tracą swoją smakowitość.