26 listopada 2019

Kategoria:
Gastronomia

Chrzciny w restauracji – sekret udanej organizacji
5 (100%) / 2 głosów

Chrzciny w restauracji – sekret udanej organizacji

Organizacja rodzinnego eventu, takiego jak chrzciny malucha, z pozoru wydaje się prosta. Jednak trzeba pomyśleć o kilku ważnych kwestiach takich jak wielkość pomieszczenia, wcześniejsza rezerwacja, komfort zaproszonych gości, czy udogodnienia dla malucha. Pozwoli to nie tylko zaoszczędzić czas i pieniądze, ale także uspokoi nerwową atmosferę w ferworze przygotowań, dzięki czemu rodzice będą mogli poczuć się spokojni, a goście będą mogli skupić się na uroczystości.

Pamiętaj o doborze lokalu o odpowiedniej wielkości

Pierwszą i podstawową sprawą jest wybór lokalu o odpowiedniej wielkości, dostosowanej do liczby zaproszonych gości. Jak wskazuje personel Zajazdu na Kępie, zbyt ciasne pomieszczenie i duża liczba osób skutkują dyskomfortem i uniemożliwiają swobodne poruszanie się. Ważna jest także odpowiednio wczesna rezerwacja– czasem nawet z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, ponieważ weekendy to czas, w którym odbywa się wiele różnych uroczystości. Przy wyborze lokalu warto także rozważyć, czy znajduje się w nim przestrzeń, którą można przeznaczyć na kącik zabaw dla dzieci, ponieważ zabawa pośród stolików i gorących dań stwarza niebezpieczeństwo, a także może przeszkadzać niektórym gościom i personelowi. Poza tym warto sprawdzić czy restauracja, w której organizujemy chrzciny jest wyposażona w klimatyzację– co jest szczególnie istotne latem oraz czy jest wystarczająco ogrzewana w chłodniejsze pory roku. Ponieważ uroczystość skupia się wokół malucha, należy zadbać o odpowiednie warunki do przebierania, przewijania oraz karmienia- zmiana pieluchy pośród gości spożywających posiłek nie będzie dobrym pomysłem.

Roześlij zaproszenia z odpowiednim wyprzedzeniem

Równie istotna jest frekwencja. Gości trzeba zaprosić z odpowiednim wyprzedzeniem (najlepiej 6 do 3 tygodni przed chrzcinami) oraz poprosić o potwierdzenie przybycia. Pozwoli to lepiej rozplanować budżet i samą uroczystość oraz umożliwi odpowiednie usadzenie zaproszonych osób. Można pokusić się o winietki jeśli chcemy uniknąć chaosu i zamieszania. Przy ich ustawianiu warto posadzić obok siebie osoby, które dobrze się znają i dogadują.

Podczas wyboru menu pomyśl o wszystkich gościach

Kolejną kwestią jest wybór menu. Standardowo podaje się przystawki, zupę, drugie danie oraz deser i napoje. Alkohol oraz tort zazwyczaj nie są wliczane w cenę. Koszt dla jednej osoby waha się w granicach 60-150 zł, dlatego trzeba dobrze rozplanować budżet, a ilość i rodzaj dań dostosować do czasu trwania uroczystości oraz pory roku. Jeśli planujemy długi rodzinny event będzie wskazana większa liczba posiłków. Przed wyborem menu warto spytać gości czy są jakieś potrawy, których szczególnie nie lubią lub nie mogą spożywać- dzięki temu każdy będzie zadowolony. Zastosowanie tych kilku wskazówek bez wątpienia przyczyni się do stworzenia miłej i przyjaznej atmosfery podczas chrzcin.