Artykuł sponsorowany

Cechy i zastosowania pomad wodnych

Cechy i zastosowania pomad wodnych

Praktycznie każdy uwielbia smaczne wyroby cukiernicze. Nie wszyscy wiedzą jednak, z jakich składników produkuje się ulubione pieczywo czy ciastka. Do dekorowania i nadziewania wszystkich wypieków wykorzystuje się tzw. pomady wodne, mające postać płynnej i plastycznej białej lub przezroczystej masy. Jakie są cechy owych pomad i gdzie są stosowane?

Czym jest pomada cukiernicza?

Pomada cukiernicza jest chętnie stosowana przez wszystkich cukierników. Ma postać gęstej, słodkiej, plastycznej masy, służącej do dekorowania, glazurowania i nadziewania wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Pomada doskonale wzbogaca smak wszystkich wypieków, a także ułatwia i przyspiesza proces ich produkcji. Wytwarzana jest w stosunkowo prosty sposób – za pomocą gotowania, chłodzenia i ubijania roztworu cukrowego lub mlecznego.

Istnieje kilka rodzajów pomad cukierniczych, które różnią się między sobą konsystencją, zastosowaniem i składem. Można ich używać do odmiennego typu wypieków i różnych technologii produkcji. Dobrej jakości pomady można zakupić w specjalistycznej hurtowni Holger Food Group, która oferuje wysokiej jakości produkty o szerokim zastosowaniu w przemyśle spożywczym. Każdy cukiernik przy wyborze odpowiedniej pomady powinien sugerować się jej jakością, nie ceną. Musi również uważać i stosować się do warunków przechowywania, określonych przez producenta.

Charakterystyka pomady wodnej

Na rynku występują dwa rodzaje pomad: wodne i mleczne. Tradycyjne pomady wodne wykorzystuje się do wykańczania wyrobów cukierniczych i pieczywa. Najczęściej mają one intensywnie biały kolor. Zakupionej masy nie nakłada się jednak bezpośrednio na ciasto czy ciasteczka. Najpierw trzeba ją podgrzać w łaźni wodnej do około 40 stopni Celsjusza, a następnie dodać odpowiednią ilość wody. Taka pomada może przybrać kolor biały lub przezroczysty. Wszystkie pomady wodne można bezproblemowo barwić oraz aromatyzować.

Producenci półproduktów i wyrobów cukierniczych zadbali o polepszenie i usprawnienie pracy cukierników. Coraz więcej piekarzy korzysta z pomad gotowych do użycia, których nie trzeba już poddawać podgrzewaniu i nawadnianiu. Przy ich nakładaniu wykorzystuje się klasyczne pędzle lub maszyny, produkujące wyroby cukiernicze taśmowo.

Inne pomady

Innym typem pomad jest wersja mleczna, powstająca na pełnym mleku. Najczęściej wykorzystuje się ją do produkcji nadzienia w pralinkach czy czekoladkach. Jeżeli cukiernicy dodadzą do niej krem maślany, może ona przysłużyć się także w przekładaniu suchych tortów. Taka pomada znacznie ułatwia pracę każdego cukiernika.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.