Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Cechy i zastosowania pomad wodnych
Praktycznie każdy uwielbia smaczne wyroby cukiernicze. Nie wszyscy wiedzą jednak, z jakich składników produkuje się ulubione pieczywo czy ciastka. Do dekorowania i nadziewania wszystkich wypieków wykorzystuje się tzw. pomady wodne, mające postać płynnej i plastycznej białej lub przezroczystej masy. Jakie są cechy owych pomad i gdzie są stosowane?
Czym jest pomada cukiernicza?
Pomada cukiernicza jest chętnie stosowana przez wszystkich cukierników. Ma postać gęstej, słodkiej, plastycznej masy, służącej do dekorowania, glazurowania i nadziewania wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Pomada doskonale wzbogaca smak wszystkich wypieków, a także ułatwia i przyspiesza proces ich produkcji. Wytwarzana jest w stosunkowo prosty sposób – za pomocą gotowania, chłodzenia i ubijania roztworu cukrowego lub mlecznego.
Istnieje kilka rodzajów pomad cukierniczych, które różnią się między sobą konsystencją, zastosowaniem i składem. Można ich używać do odmiennego typu wypieków i różnych technologii produkcji. Dobrej jakości pomady można zakupić w specjalistycznej hurtowni Holger Food Group, która oferuje wysokiej jakości produkty o szerokim zastosowaniu w przemyśle spożywczym. Każdy cukiernik przy wyborze odpowiedniej pomady powinien sugerować się jej jakością, nie ceną. Musi również uważać i stosować się do warunków przechowywania, określonych przez producenta.
Charakterystyka pomady wodnej
Na rynku występują dwa rodzaje pomad: wodne i mleczne. Tradycyjne pomady wodne wykorzystuje się do wykańczania wyrobów cukierniczych i pieczywa. Najczęściej mają one intensywnie biały kolor. Zakupionej masy nie nakłada się jednak bezpośrednio na ciasto czy ciasteczka. Najpierw trzeba ją podgrzać w łaźni wodnej do około 40 stopni Celsjusza, a następnie dodać odpowiednią ilość wody. Taka pomada może przybrać kolor biały lub przezroczysty. Wszystkie pomady wodne można bezproblemowo barwić oraz aromatyzować.
Producenci półproduktów i wyrobów cukierniczych zadbali o polepszenie i usprawnienie pracy cukierników. Coraz więcej piekarzy korzysta z pomad gotowych do użycia, których nie trzeba już poddawać podgrzewaniu i nawadnianiu. Przy ich nakładaniu wykorzystuje się klasyczne pędzle lub maszyny, produkujące wyroby cukiernicze taśmowo.
Inne pomady
Innym typem pomad jest wersja mleczna, powstająca na pełnym mleku. Najczęściej wykorzystuje się ją do produkcji nadzienia w pralinkach czy czekoladkach. Jeżeli cukiernicy dodadzą do niej krem maślany, może ona przysłużyć się także w przekładaniu suchych tortów. Taka pomada znacznie ułatwia pracę każdego cukiernika.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana