Artykuł sponsorowany

Cateringowy pieczony prosiak jako atrakcja stołu

Cateringowy pieczony prosiak jako atrakcja stołu
Pieczone w całości prosię to staropolska potrawa, która niegdyś często gościła na stołach podczas tradycyjnych uczt ku radości biesiadników. Dzisiaj pieczony prosiak pełni rolę niekwestionowanej i przepysznej atrakcji kulinarnej podczas wyjątkowych uroczystości – nie jadamy go często, dlatego jego pojawienie się na stole wzbudza żywe zainteresowanie i na długo zapada w pamięć gości. Kiedy warto zamówić taką niecodzienną pieczeń?

Jak wygląda i smakuje pieczony prosiak?

Przygotowanie dobrego pieczonego prosięcia to niełatwa sztuka. Trzeba dysponować nie tylko sprawdzonym przepisem, ale i odpowiednio pojemnym piecem, by zmieścić w nim całe zwierzę. Pieczone prosię waży zwykle około 20 kilogramów –  na stole prezentuje się więc imponująco, tym bardziej, że firmy cateringowe prześcigają się w pomysłach na jego udekorowanie – od tradycyjnego już jabłka w pysku po girlandy z owoców czy sztuczne ognie. Przygotowane zgodnie ze sztuką,  wysokiej jakości mięso rozpływa się ustach, a jego cechą charakterystyczną jest  złotobrązowa, chrupiąca skórka. Prosię można  nadziewać na wiele sposobów, między innymi kaszą, mięsem wołowym lub wieprzowym, podrobami, jajkami i warzywami. Kluczowy dla smaku jest dobór przypraw – każdy kucharz ma tutaj swoje sekretne metody. Przygotowanie pieczonego prosiaka od a do zet to złożona procedura, trwająca dobrych kilka dni. Najpierw należy go wypatroszyć i włożyć do marynaty z solonej wody i ziół. Po peklowaniu mięso trzeba dokładnie wypłukać z soli i pozostawić do wyschnięcia, by wreszcie natrzeć je ziołami i przyprawami, nadziać przygotowanym wcześniej farszem i włożyć do pieca na kilka godzin.

Na jakie przyjęcia warto zamówić pieczone prosiaki?

Pieczone prosię jest atrakcją na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach okolicznościowych oraz obowiązkowym punktem na biesiadach odwołujących się do staropolskich tradycji.  Często zamawia się je na wesela, chrzciny, komunie, urodziny, bankiety, imprezy firmowe oraz wszelkie przyjęcia organizowane na świeżym powietrzu.
Decydując się na zamówienie cateringowego pieczonego prosiaka, trzeba pamiętać, że stanowi on kilkadziesiąt porcji mięsa, nadaje się zatem najlepiej na imprezy z dużą liczbą gości – podkreśla nasz rozmówca z  Masarni w Brudzeniu Dużym niedaleko Płocka.

Pieczony gwóźdź wieczoru

Wyjątkową atrakcję dla gości stanowi nie tylko wygląd i smak prosięcia, ale również  sposób jego podania, który na długo zapada w pamięć. Zazwyczaj potrawa ta jest podawana już w trakcie przyjęcia, a dostawca przywozi go na umówioną godzinę. By wzmocnić efekt wizualny, prosięciu mogą towarzyszyć odpalone zimne ognie. Następnie trzeba je ładnie wyeksponować na stole i pokroić, rozdzielając porcje mięsa wśród uczestników przyjęcia. Z pewnością niejeden gość wróci po dokładkę!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.