17 lutego 2021

Kategoria:
Gastronomia

Cateringowy pieczony prosiak jako atrakcja stołu

Pieczone w całości prosię to staropolska potrawa, która niegdyś często gościła na stołach podczas tradycyjnych uczt ku radości biesiadników. Dzisiaj pieczony prosiak pełni rolę niekwestionowanej i przepysznej atrakcji kulinarnej podczas wyjątkowych uroczystości – nie jadamy go często, dlatego jego pojawienie się na stole wzbudza żywe zainteresowanie i na długo zapada w pamięć gości. Kiedy warto zamówić taką niecodzienną pieczeń?

Jak wygląda i smakuje pieczony prosiak?

Przygotowanie dobrego pieczonego prosięcia to niełatwa sztuka. Trzeba dysponować nie tylko sprawdzonym przepisem, ale i odpowiednio pojemnym piecem, by zmieścić w nim całe zwierzę. Pieczone prosię waży zwykle około 20 kilogramów – na stole prezentuje się więc imponująco, tym bardziej, że firmy cateringowe prześcigają się w pomysłach na jego udekorowanie – od tradycyjnego już jabłka w pysku po girlandy z owoców czy sztuczne ognie.

Przygotowane zgodnie ze sztuką, wysokiej jakości mięso rozpływa się ustach, a jego cechą charakterystyczną jest złotobrązowa, chrupiąca skórka. Prosię można nadziewać na wiele sposobów, między innymi kaszą, mięsem wołowym lub wieprzowym, podrobami, jajkami i warzywami. Kluczowy dla smaku jest dobór przypraw – każdy kucharz ma tutaj swoje sekretne metody.

Przygotowanie pieczonego prosiaka od a do zet to złożona procedura, trwająca dobrych kilka dni. Najpierw należy go wypatroszyć i włożyć do marynaty z solonej wody i ziół. Po peklowaniu mięso trzeba dokładnie wypłukać z soli i pozostawić do wyschnięcia, by wreszcie natrzeć je ziołami i przyprawami, nadziać przygotowanym wcześniej farszem i włożyć do pieca na kilka godzin.

Na jakie przyjęcia warto zamówić pieczone prosiaki?

Pieczone prosię jest atrakcją na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach okolicznościowych oraz obowiązkowym punktem na biesiadach odwołujących się do staropolskich tradycji. Często zamawia się je na wesela, chrzciny, komunie, urodziny, bankiety, imprezy firmowe oraz wszelkie przyjęcia organizowane na świeżym powietrzu.

Decydując się na zamówienie cateringowego pieczonego prosiaka, trzeba pamiętać, że stanowi on kilkadziesiąt porcji mięsa, nadaje się zatem najlepiej na imprezy z dużą liczbą gości – podkreśla nasz rozmówca z Masarni w Brudzeniu Dużym niedaleko Płocka.

Pieczony gwóźdź wieczoru

Wyjątkową atrakcję dla gości stanowi nie tylko wygląd i smak prosięcia, ale również sposób jego podania, który na długo zapada w pamięć. Zazwyczaj potrawa ta jest podawana już w trakcie przyjęcia, a dostawca przywozi go na umówioną godzinę. By wzmocnić efekt wizualny, prosięciu mogą towarzyszyć odpalone zimne ognie. Następnie trzeba je ładnie wyeksponować na stole i pokroić, rozdzielając porcje mięsa wśród uczestników przyjęcia. Z pewnością niejeden gość wróci po dokładkę!