Cateringowe must-have catering dania
1 sierpnia 2021

Kategoria:
Gastronomia

Cateringowe must-have. Dania, których nie może zabraknąć

Catering to coraz popularniejsza opcja nadająca się na codzienne żywienie lub organizację wszelkich imprez – czy to kameralnych, czy bardziej biesiadnych. Jego dużą zaletą jest oszczędność czasu, który można poświęcić na wypełnienie innych obowiązków czy relaks niezwiązany z przyrządzaniem posiłków. Jaki powinien być dobry catering? I jakich dań nie może w jego przypadku zabraknąć?

 

Jaki powinien być catering?

 

Catering powinien opierać się przede wszystkim na zdrowych i świeżych produktach. Smaczne, zbilansowane oraz różnorodne posiłki to ewidentna podstawa tej branży. Przygotowywane przez specjalistów potrawy mają za zadanie odciążać klientów z obowiązku gotowania, dlatego muszą być atrakcyjne pod kątem użytych składników i pomysłowości.

Catering to oczywiście nie tylko wytrawne, świąteczne potrawy, ale również skromne przekąski typu finger food na różne wydarzenia biznesowe. Coraz częściej z tej opcji korzystają także klienci, którzy nie mają czasu na codzienne gotowanie – w tym przypadku potrawy powinny być proste, ale też kaloryczne, aby dostarczyć każdemu organizmowi odpowiednia porcję energii.

 

Catering to umiejętność trafienia w gusta smakowe uniwersalnego klienta. Nie ma tu miejsca na kulinarne eksperymenty z dalekich zakątków świata. Ważne są sprawdzone i lubiane przez większość ludzi potrawy

– tłumaczy przedstawiciel hotelu i restauracji LOCOMOTIVA.

 

Dania, które powinny być w każdym cateringowym menu

 

Catering dzieli się na różne kategorie dań. Mogą to być potrawy świąteczne, zwyczajne brunche lub lunche czy finger food. Można wyróżnić catering:

  • firmowy,
  • domowy,
  • okolicznościowy.

W przypadku cateringu domowego bardzo częstą opcją, szczególnie w Polsce, są proste zupy typu: ogórkowa, pomidorowa, barszcz czy krupnik. Popularnym drugim daniem jest kotlet schabowy z ziemniakami i surówką. Oczywiście ta polska tendencja idzie w stronę zdrowszej żywności, ale klienci wciąż najchętniej spożywają to, co jest dla nich znajome – pierogi, naleśniki czy placki ziemniaczane. Inaczej przedstawia się catering świąteczny. Tu będą królować dobrze znane wszystkim potrawy. W przypadku Wielkanocy na stole nie może zabraknąć białego barszczu, mazurka czy swojskiej kiełbasy. Podstawa to także różne warianty jajek – klasyczne z chrzanem, faszerowane pieczarkami czy z musem z łososia.

 

Catering okolicznościowy również jest dosyć standardowy. Podstawowy zestaw obiadowy czasami wzbogacany jest o różne rodzaje mięs zalewane gęstymi sosami. Jako pierwsze danie najczęściej podaje się rosół – coraz częściej zastępują go jednak zupy kremy. Wieczorem podawane są także takie przysmaki jak paszteciki, gołąbki czy barszcz czerwony. Zupełnie inaczej będzie wyglądało przyjęcie na stojąco. Tutaj znajdzie się szybkie przekąski, przy których nie trzeba używać sztućców. Bardzo popularne są koreczki z warzywami, serami i mięsem, bruschetta, małe roladki czy tartaletki. Na przyjęciach zasiadanych nie może zabraknąć oczywiście sałatek – np. z łososiem i warzywami czy serem oraz orzechami. Opcji jest niezwykle dużo.

 

Warto skorzystać z cateringu zarówno podczas organizowania przyjęć, jak i codziennego żywienia. Nie jest to droga inwestycja, a z pewnością pozwoli zaoszczędzić czas, który trzeba poświęcić na gotowanie.