Artykuł sponsorowany

Catering z menu dla alergików

Catering z menu dla alergików
Istnieje szereg alergii pokarmowych, których objawy mają mniej bądź bardziej ostry charakter. Niezależnie jednak od przebiegu reakcji uczuleniowej, należy zachować szczególną ostrożność zarówno przy komponowaniu dedykowanego menu, jak i podczas przygotowywania posiłków – odgrywa to istotną rolę zwłaszcza w sporządzaniu cateringu dla szkół. Jak zatem dostarczyć dzieciom ważnych składników odżywczych, uwzględniając ich wymagania dietetyczne? Zbilansowana dieta znacząco wpływa na prawidłowy rozwój dziecka. Kolorowy, zróżnicowany talerz sprawia, że maluch nie tylko chętniej zjada jego zawartość, ale przyswaja też niezbędne mikro- i makroskładniki. Choć takie podejście powinno się również wdrożyć w przygotowanie cateringu dla osób dorosłych, to najmłodsi szczególnie potrzebują różnorodnych „bodźców”. Odpowiednie odżywianie się podtrzymuje zdrowy rozrost tkanki mięśniowej, dostarcza energii zarówno do zabawy, jak i nauki, a także wspiera rozwój psychofizyczny.

Catering dla szkół – jak przygotować menu dla alergików? 

Alergie pokarmowe najczęściej wywoływane są przez: laktozę (cukier mlekowy), gluten (białko występujące w zbożach, np. pszenicy), jajka, soję oraz orzechy (szczególnie ziemne). Pracując nad menu dla dzieci ze skłonnościami uczuleniowymi, warto zwrócić uwagę na indywidualne wymagania dietetyczne, jednak nie zawsze jest to możliwe – zwłaszcza, jeżeli przygotowuje się jadłospis dla większych placówek. Oferując catering dla szkół, należy zatem dostarczyć kilka przykładowych menu, w których ograniczy się jeden lub wszystkie z „wrażliwych” składników. Gotowy jadłospis musi zapewniać utrzymanie zdrowej, zbilansowanej diety, stąd konieczność zadbania o różnorodność proponowanych posiłków. Żeby jednak dzieci przyswajały potrzebne im minerały, witaminy oraz wartości odżywcze, trzeba znaleźć zamienniki pokarmów, które wywołują reakcję uczuleniową. Wapno bądź probiotyki można dostarczyć m.in. z przetworów mlecznych pozbawionych laktozy, a zdrowe tłuszcze z orzechów warto zastąpić np. awokado. Podobne równoważniki w menu dla alergików proponuje Catering Dąbrowa.

O czym warto jeszcze pamiętać, oferując catering dla szkół? 

Przygotowując posiłki dla alergików, należy wyodrębnić osobne stanowisko robocze, gdzie nie będą wykorzystywane składniki mogące wywołać reakcję uczuleniową. Nawet użycie tej samej deski do krojenia może spowodować uszczerbek na zdrowiu. Warto jednak pamiętać nie tylko o środkach ostrożności, ale także atrakcyjności sporządzanego jedzenia. Dzieci będą chętniej jeść to, co wygląda po prostu ładniej.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.