17 października 2021

Kategoria:
Gastronomia

Catering z menu dla alergików

Istnieje szereg alergii pokarmowych, których objawy mają mniej bądź bardziej ostry charakter. Niezależnie jednak od przebiegu reakcji uczuleniowej, należy zachować szczególną ostrożność zarówno przy komponowaniu dedykowanego menu, jak i podczas przygotowywania posiłków – odgrywa to istotną rolę zwłaszcza w sporządzaniu cateringu dla szkół. Jak zatem dostarczyć dzieciom ważnych składników odżywczych, uwzględniając ich wymagania dietetyczne?

Zbilansowana dieta znacząco wpływa na prawidłowy rozwój dziecka. Kolorowy, zróżnicowany talerz sprawia, że maluch nie tylko chętniej zjada jego zawartość, ale przyswaja też niezbędne mikro- i makroskładniki. Choć takie podejście powinno się również wdrożyć w przygotowanie cateringu dla osób dorosłych, to najmłodsi szczególnie potrzebują różnorodnych „bodźców”. Odpowiednie odżywianie się podtrzymuje zdrowy rozrost tkanki mięśniowej, dostarcza energii zarówno do zabawy, jak i nauki, a także wspiera rozwój psychofizyczny.

Catering dla szkół – jak przygotować menu dla alergików? 

Alergie pokarmowe najczęściej wywoływane są przez: laktozę (cukier mlekowy), gluten (białko występujące w zbożach, np. pszenicy), jajka, soję oraz orzechy (szczególnie ziemne). Pracując nad menu dla dzieci ze skłonnościami uczuleniowymi, warto zwrócić uwagę na indywidualne wymagania dietetyczne, jednak nie zawsze jest to możliwe – zwłaszcza, jeżeli przygotowuje się jadłospis dla większych placówek. Oferując catering dla szkół, należy zatem dostarczyć kilka przykładowych menu, w których ograniczy się jeden lub wszystkie z „wrażliwych” składników.

Gotowy jadłospis musi zapewniać utrzymanie zdrowej, zbilansowanej diety, stąd konieczność zadbania o różnorodność proponowanych posiłków. Żeby jednak dzieci przyswajały potrzebne im minerały, witaminy oraz wartości odżywcze, trzeba znaleźć zamienniki pokarmów, które wywołują reakcję uczuleniową. Wapno bądź probiotyki można dostarczyć m.in. z przetworów mlecznych pozbawionych laktozy, a zdrowe tłuszcze z orzechów warto zastąpić np. awokado. Podobne równoważniki w menu dla alergików proponuje Catering Dąbrowa.

O czym warto jeszcze pamiętać, oferując catering dla szkół? 

Przygotowując posiłki dla alergików, należy wyodrębnić osobne stanowisko robocze, gdzie nie będą wykorzystywane składniki mogące wywołać reakcję uczuleniową. Nawet użycie tej samej deski do krojenia może spowodować uszczerbek na zdrowiu. Warto jednak pamiętać nie tylko o środkach ostrożności, ale także atrakcyjności sporządzanego jedzenia. Dzieci będą chętniej jeść to, co wygląda po prostu ładniej.