catering do szkoły lub przedszkola
17 stycznia 2020

Kategoria:
Gastronomia

Catering w szkołach i przedszkolach

W wielu szkołach i przedszkolach rezygnuje się z prowadzenia typowej kuchni na rzecz cateringu. Ma to związek przede wszystkim z restrykcyjnymi normami, które należy spełnić w przypadku zbiorowego żywienia oraz sporymi kosztami utrzymania szkolnej lub przedszkolnej stołówki. Korzystanie z cateringu to wybór, który opłaca się pod każdym względem i jest korzystny nie tylko dla dyrektora placówki, ale także dzieci i ich rodziców.

Dlaczego tak wiele palcówek edukacyjnych decyduje się na catering?

Czasy, kiedy w publicznych i prywatnych przedszkolach oraz szkołach funkcjonowały tradycyjne kuchnie, powoli mijają. Miały one swoje zalety, jednak z roku na rok zaczęły wiązać się z coraz większymi kosztami. Opłacenie kucharzy i pomocników kuchennych, konieczność zmiany wyposażenia kuchni, aby podołało restrykcyjnym wymogom i rosnące opłaty za media spowodowały, że dyrektorzy placówek edukacyjnych coraz częściej decydują się na usługi firm zewnętrznych. I co ciekawe, widać to nie tylko na przykładzie dużych miast, w których od kilku lat pieczę nad posiłkami w szkołach i przedszkolach przejęły firmy zewnętrzne – catering dla szkół i przedszkoli cieszy się dużą popularnością także w małych miejscowościach, gdzie wybierany jest m.in. z powodu sporych oszczędności, jakie zapewnia.

Co cechuje dobry catering dla placówek edukacyjnych?

Catering dla szkół i przedszkoli musi być optymalnie dopasowany do potrzeb dzieci oraz młodzieży, a są to grupy szczególnie wymagające nie tylko pod względem smaku, ale także wartości odżywczych serwowanych potraw. Obsługująca placówki edukacyjne firma cateringowa musi zwracać szczególną uwagę na jakość składników, z których przygotowywane są posiłki oraz zalecenia dietetyków, które są podstawą podczas przygotowywania jadłospisów – wyjaśnia ekspert z firmy Jedzie catering ze Szczecina.

Jak wybrać firmę cateringową do obsługi placówek edukacyjnych?

Dobry catering musi zapewniać dzieciom smaczne, zdrowe i odpowiednio dopasowane do ich potrzeb żywieniowych posiłki. Powinny się one składać jedynie z naturalnych produktów spożywczych, które będą pochodziły od sprawdzonych dostawców oraz spełniać określone wymogi zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia. Ważne jest też to, aby firma cateringowa zapewniała sprawną i szybką dostawę posiłków do placówki, zwłaszcza w przypadku, gdy nie ma ona dostępu do urządzeń, które pozwalają na podgrzanie dostarczonych dań. Ponadto catering oferowany dla szkół i przedszkoli powinien zapewniać posiłki, które zostaną przygotowane specjalnie z myślą o dzieciach zarówno pod względem składu, jak i sposobu podania. Firma cateringowa musi przestrzegać pięciu, poniższych zasad:

  1. Posiłki muszą być zróżnicowane i prawidłowo zbilansowane.
  2. Posiłki muszą być przygotowywane z naturalnych, nieprzetworzonych składników.
  3. Posiłki muszą zawierać odpowiednią ilość białka.
  4. Posiłki muszą zawierać dużo warzyw i owoców.
  5. Posiłki muszą być przygotowywane w dietetyczny sposób (ograniczenie smażenia).