Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Catering na imprezę. Jak wybrać mądrze?
Catering to obowiązkowy element każdej udanej imprezy biznesowej i prywatnej. Smaczne i pięknie zaserwowane jedzenie na długo zapada gościom w pamięć – to coś, o co należy zatroszczyć się już na etapie planowania uroczystości. W grę wchodzi przecież zadowolenie gości. Ale czym kierować się przy wyborze konkretnej firmy cateringowej? Na jakie kryteria warto zwracać szczególną uwagę?
Nigdy zbyt tanio
Catering, zwłaszcza na kilkadziesiąt lub nawet na kilkaset osób, nie należy do najtańszych usług. Ale w tym przypadku, podobnie jak w wielu innych sytuacjach, sprawdza się zasada: „za jakość trzeba zapłacić”. Niska cena nigdy nie powinna być wyznacznikiem, według którego dokonasz wyboru zleceniobiorcy.
Zbyt tanie jedzenie to zazwyczaj potrawy wykonane z półproduktów: dania z fixów, zupy z przetworzonych składników czy odgrzewane dodatki. Goście na pewno poczują „tani” smak, a to z pewnością popsuje im zabawę nawet na najlepiej zaaranżowanym przyjęciu. Przy wyborze firmy cateringowej powinieneś więc liczyć się z kosztami, ale nigdy nie próbuj zaniżać swoich oczekiwań cenowych, bo możesz się rozczarować.
Idealnie skomponowane menu
Kolejna kwestia jest związana z oferowaną kartą dań. Powszechnie przyjęło się, że im bardziej rozbudowane menu i im większa różnorodność smaków, tym lepiej. Otóż nie do końca. Zbyt szeroki wachlarz smaków może (choć nie musi) skutkować bylejakością przygotowywanych dań. Lepiej postawić na kilka sprawdzonych dań głównych, deserów oraz na zrównoważone dodatki niż na menu łączące kilka kuchni świata. Wówczas masz większą pewność, że otrzymasz starannie przygotowane, dobrej jakości posiłki, którym poświęcono adekwatną ilość czasu w kuchni.
Skoro już mowa o smakach, to najlepiej wybrać uniwersalne potrawy – takie, które będą odpowiadać większości gości. Sprawdzone, dobrze znane dania sprawdzą się lepiej niż te wykwintne i oryginalne. W tym drugim przypadku sporo ryzykujesz. Tak naprawdę większość osób uważa się bowiem za kulinarnych tradycjonalistów.
Wszystkie serwowane dania, niezależne czy podawane na talerzu, czy wystawione w formie szwedzkiego bufetu, powinny prezentować się nienagannie. Nie masz pewności czy tak będzie? Poproś firmę cateringową o zaprezentowanie zdjęć ze swoich dotychczasowych realizacji – wówczas zobaczysz, czy forma podania dań Ci odpowiada. Jeśli tak nie jest, możesz zapytać o możliwość dopasowania usług cateringowych do Twoich indywidualnych potrzeb.
Opinie i rekomendacje
Dużą rolę w kontekście wyboru właściwego usługodawcy odgrywa tak zwany marketing szeptany. Bardzo często rekomendacje zadowolonych klientów znaczą więcej niż perfekcyjnie przygotowana oferta i strona internetowa. Bardzo dobrymi recenzjami cieszy się na przykład firma Restauracja Centrum Konferencyjne PZM z Lublina.
Zasięgnij w internecie opinii o konkretnym przedsiębiorstwie cateringowym i popytaj wśród znajomych czy mieli do czynienia z danym zleceniobiorcą. Wówczas będziesz mieć pełen ogląd na oferowaną usługę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana