Obrusy dla gastronomii
11 lutego 2021

Kategoria:
Gastronomia

Bielizna stołowa. Rodzaje obrusów dla gastronomii

Bielizna stołowa jest niezbędną częścią wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego, stanowiąc jednocześnie istotny element dekoracyjny. W skład bielizny stołowej wchodzą wszystkie elementy tkanin dekoracyjnych, których używa się do nakrywania stołów. Odpowiednio dobrana bielizna stołowa sprawia, że estetyka każdego wnętrza podnosi się. Pierwsze wrażenie klienta jest uwarunkowane właśnie tym, w jaki sposób i czym nakryte są stoły w sali konsumenckiej. Jakie są rodzaje obrusów dla gastronomii?

Bielizna stołowa – obrusy

Ze względu na duże zapotrzebowanie oraz możliwości, obecnie funkcjonuje wiele różnych rodzajów bielizny stołowej dla gastronomii. Jednym z nich są moltony – czyli podkłady pod obrus. Nakłada się je bezpośrednio pod obrus stołowy, a najczęściej wykonane są z miękkiej tkaniny typu bawełna, flanela, filc. Głównym zadaniem moltonów jest zagwarantowanie lepszego ułożenia obrusu na powierzchni stołu (obrus nie zsuwa się), ochrona kantów i rogów bielizny stołowej oraz stołu, a także wchłanianie wylanych cieczy.

Bielizna stołowa to także nieocenione obrusy stołowe. Nakłada się je na molton, dzięki czemu stanowią najważniejszy element wśród bielizny stołowej w gastronomii. Dobór koloru oraz wzoru powinien więc współgrać z całym wystrojem sali konsumenckiej. Nie bez znaczenia jest także wielkość obrusa – powinna ona być dobrana do wielkości stolika.

Ogólnie przyjęta zasada mówi, że długość opadającej części za kant stołu powinna mieścić się w przedziale 25 – 30 cm. Bardzo istotnym elementem podczas wyboru obrusa jest jego materiał. Szczególnie polecane są obrusy adamaszkowe o gramaturze tkanin 200 – 240 g/m2 oraz parametrze gęstości tkaniny od 190 TC do 700 TC. Powoduje to większą wytrzymałość obrusa oraz możliwość prania w wysokich temperaturach. Warto pamiętać również o tym, aby faktura obrusu była gładka i miła w dotyku. Łatwość składania, przechowywania oraz usuwania plam to także bardzo istotne czynniki.

Dlaczego bielizna stołowa to ważny element lokali gastronomii?

Bielizna stołowa to jeden z najważniejszych elementów każdej sali konsumenckiej. Zadbany i odpowiednio przygotowany stół zachęca konsumentów do spożywania posiłków i kolejnych wizyt w lokalu. Warto jednak pamiętać, że stół udekorowany w najwyższej jakości bieliznę oraz zastawę, a równocześnie posiadający znamiona zaniedbania (plam) nie zachęci klienta do ponownej wizyty w restauracji.

Jak mówi pracownik firmy Robimax oferującej sprzedaż bielizny stołowejMówiąc o bieliźnie stołowej, warto pamiętać, że nie są to tylko i wyłącznie obrusy. W jej skład wchodzą także skirtingi – marszczone ozdobne falbany. Mają one na celu zasłonięcie nóg stołu oraz tworzenie elementu dekoracyjnego sali. 

Decydując się na zakup bielizny stołowej do gastronomii, zaleca się skorzystanie z usług jedynie renomowanych producentów. Wysokiej jakości materiały oraz doświadczenie w produkcji to gwarancja odpowiednio wykonanych elementów.