Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Bielizna stołowa. Rodzaje obrusów dla gastronomii
Bielizna stołowa – obrusy
Ze względu na duże zapotrzebowanie oraz możliwości, obecnie funkcjonuje wiele różnych rodzajów bielizny stołowej dla gastronomii. Jednym z nich są moltony – czyli podkłady pod obrus. Nakłada się je bezpośrednio pod obrus stołowy, a najczęściej wykonane są z miękkiej tkaniny typu bawełna, flanela, filc. Głównym zadaniem moltonów jest zagwarantowanie lepszego ułożenia obrusu na powierzchni stołu (obrus nie zsuwa się), ochrona kantów i rogów bielizny stołowej oraz stołu, a także wchłanianie wylanych cieczy. Bielizna stołowa to także nieocenione obrusy stołowe. Nakłada się je na molton, dzięki czemu stanowią najważniejszy element wśród bielizny stołowej w gastronomii. Dobór koloru oraz wzoru powinien więc współgrać z całym wystrojem sali konsumenckiej. Nie bez znaczenia jest także wielkość obrusa – powinna ona być dobrana do wielkości stolika. Ogólnie przyjęta zasada mówi, że długość opadającej części za kant stołu powinna mieścić się w przedziale 25 – 30 cm. Bardzo istotnym elementem podczas wyboru obrusa jest jego materiał. Szczególnie polecane są obrusy adamaszkowe o gramaturze tkanin 200 – 240 g/m 2 oraz parametrze gęstości tkaniny od 190 TC do 700 TC. Powoduje to większą wytrzymałość obrusa oraz możliwość prania w wysokich temperaturach. Warto pamiętać również o tym, aby faktura obrusu była gładka i miła w dotyku. Łatwość składania, przechowywania oraz usuwania plam to także bardzo istotne czynniki.Dlaczego bielizna stołowa to ważny element lokali gastronomii?
Bielizna stołowa to jeden z najważniejszych elementów każdej sali konsumenckiej. Zadbany i odpowiednio przygotowany stół zachęca konsumentów do spożywania posiłków i kolejnych wizyt w lokalu. Warto jednak pamiętać, że stół udekorowany w najwyższej jakości bieliznę oraz zastawę, a równocześnie posiadający znamiona zaniedbania (plam) nie zachęci klienta do ponownej wizyty w restauracji.Jak mówi pracownik firmy Robimax oferującej sprzedaż bielizny stołowej: Mówiąc o bieliźnie stołowej, warto pamiętać, że nie są to tylko i wyłącznie obrusy. W jej skład wchodzą także skirtingi – marszczone ozdobne falbany. Mają one na celu zasłonięcie nóg stołu oraz tworzenie elementu dekoracyjnego sali.Decydując się na zakup bielizny stołowej do gastronomii, zaleca się skorzystanie z usług jedynie renomowanych producentów. Wysokiej jakości materiały oraz doświadczenie w produkcji to gwarancja odpowiednio wykonanych elementów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana