Profesjonalne wyposazenie i zaopatrzenie gastronomii
6 października 2021

Kategoria:
Gastronomia

Bez jakiego wyposażenia nie może się obyć żaden zakład gastronomiczny? 

Profesjonalne wyposażenie i zaopatrzenie gastronomii sprawiają, że praca zakładu jest o wiele bardziej efektywna. Pracownicy danego lokalu mają wszystko, czego potrzebują pod ręką – nie muszą poszukiwać mniej wygodnych czy skutecznych alternatyw, aby wykonać jakąś czynność. Oto zestawienie najważniejszych sprzętów i akcesoriów w pracy każdej restauracji.

Obowiązki zawodowe są realizowane zdecydowanie szybciej, jeżeli osoby, które je wypełniają zostały wyposażone, we wszystkie potrzebne narzędzia. Pracownicy, którzy nie są zmuszeni do „wynajdywania” gorszych zamienników danego sprzętu, są także o wiele bardziej zadowoleni ze swojej pracy. Pełne zaopatrzenie gastronomii wpływa również na opinię gości, ponieważ oferowana im usługa jest wykonywana na najwyższym poziomie i w dosyć krótkim czasie. Jak widać, odpowiednie wyposażenie daje wiele korzyści na różnych polach działalności zakładu.

Zaopatrzenie gastronomii – o czym należy pamiętać? 

Wyposażenie lokalu składa się z różnorodnych urządzeń do obróbki żywności, a także blatów roboczych oraz systemów przechowywania. Zabezpieczając się pod tym względem, wiele osób zapomina jednak o innych akcesoriach stanowiących podstawowe zaopatrzenie gastronomii. Do tej grupy należą m.in. wszelkie produkty mające na celu zapewnienie higieny w lokalu, takie jak worki na śmieci bądź środki czystości. Każdy lokal powinien znaleźć dostawcę, który stanie się stabilnym źródłem podobnych produktów, aby mieć ich stały zapas.

Pełne zaopatrzenie gastronomii zakłada również obecność ręczników papierowych, które są używane do różnorodnych czynności: wycierania wilgotnych powierzchni, odsączania potraw smażonych na głębokim tłuszczu czy czyszczenia stolików. Istotne są też serwetki, bez których zadowolenie gości z pewnością by spadło – rozlana kawa lub chociażby otarcie ust po posiłku byłoby bez nich znacznie bardziej kłopotliwe. Profesjonalni dostawcy (tacy, jak np. firma Elte) zapewniają lokalom bardziej chłonny ręcznik papierowy i serwety niż te dostępne na rynku.

Wyposażenie oraz zaopatrzenie gastronomii 

Pełne wyposażenie restauracji zakłada m.in. blaty robocze, które są dostosowane do wzrostu pracowników i wygodny system przechowywania – z półkami zawieszonymi na odpowiedniej wysokości i o właściwej głębokości. Istotne jest również przemyślany układ urządzeń, aby nie narażać nikogo na poparzenia i pozwalać na swobodne poruszanie się. Każdy z wymienionych sprzętów powinien być również łatwy w czyszczeniu za pomocą środków, jakie są zapewniane przez dostawcę zaopatrzenia dla gastronomii.