restauracja chińska
21 marca 2021

Kategoria:
Gastronomia

5 cech dobrej chińskiej restauracji 

Wielu Polaków kocha chińskie potrawy. Dania te urzekają nas bogactwem aromatów, harmonią smaków oraz dużą ilością warzyw i ciekawych przypraw. Sekretem kuchni chińskiej jest używanie małej ilości tłuszczu, dzięki czemu jest lekkostrawna i zdrowa. Jednak nie każda restauracja chińska oferuje dobre dania. Sprawdź, czym powinien się wyróżniać taki lokal, aby wizyta w nim była udana.

Kuchnia chińska ma wielowiekową tradycję, nieustannie się rozwija i udoskonala. Jej podstawowym założeniem jest komponowanie takich posiłków, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, a także poprawiają samopoczucie i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie umysłu. W Polsce znaleźć można wiele lokali serwujących kuchnię chińską. Niestety, nie każdy oferuje prawdziwe chińskie przysmaki. Jaką restaurację zatem warto odwiedzić?

Po pierwsze kucharze z Chin

Wiele restauracji, które podają się za typowo chińskie, zatrudniają w swoich kuchniach szefów kuchni i kucharzy, którzy nigdy nawet nie odwiedzili Chin. Tacy kucharze nie mają doświadczenia ani wiedzy, które są niezbędne podczas przygotowywania prawdziwych chińskich dań. Dlatego, zanim wybierzesz chińską restaurację, sprawdź, czy gotuje w niej szef kuchni, który pochodzi z Chin.

Po drugie odpowiedni wystrój wnętrza i atmosfera

Dobra chińska restauracja dba zarówno o sferę kulinarną, jak i o odpowiednią aranżację wnętrz. Wystrój lokalu powinien sprawiać, że goście będą czuli się w nim jak w Chinach. Wnętrze dobrej chińskiej restauracji wyróżnia elegancja i elementy aranżacyjne, które bezpośrednio nawiązują do chińskiej tradycji.

Po trzecie właściwe menu

Dobra chińska restauracja nie powinna się ograniczać i w swoim menu oferować także dania inspirowane kuchnią tajską czy innymi tradycyjnymi smakami kuchni azjatyckiej.

W naszej restauracji goście mają okazję spróbować nie tylko prawdziwego smaku Syczuanu, który charakteryzuje się ciekawym połączeniem smaku ostrego ze słodkim i jest jednym ze sztandarowych smaków kuchni chińskiej. Ciekawym azjatyckich smaków gościom proponujemy również specjały kuchni tajskiej – tłumaczy nasz rozmówca z restauracji Lee’s Chinese w Gdańsku.

Po czwarte doskonała jakość składników

Kuchnia chińska bazuje na warzywach, dlatego dobre chińskie restauracje dbają o to, aby serwować dania przygotowane z jak najświeższych składników. Doskonała jakość wykorzystywanych do gotowania produktów bezpośrednio wpływa na smak potraw i ich wartość odżywczą.

Po piąte goście z Chin

Dobre chińskie restauracje oprócz Polaków odwiedzają chętnie rodowici Chińczycy. Jeżeli więc można znaleźć wśród gości chińskie rodziny, wówczas można mieć pewność, że restauracja jest naprawdę godna polecenia.