bulion wołowy
4 lutego 2022

Kategoria:
Gastronomia

4 zalety zdrowotne bulionu wołowego

W przeszłości bulion gotowano na resztkach mięsa i kości. Dzisiaj wiadomo, że dobry rosół to nie tylko sposób na wykorzystanie tego, co zostało z obiadu. Wywar ma mnóstwo zalet, zawiera szereg korzystnych dla zdrowia składników, takich jak białko, minerały i witaminy. Doskonale sprawdzi się jako element lekkostrawnej diety. Dlaczego bulion wołowy ma działanie prozdrowotne?

Jakie witaminy i minerały zawiera bulion wołowy?

Dawniej na każdym piecu stał duży garnek, w którym gotowano kości. Nasi przodkowie nie mogli sobie pozwolić na spożywanie tylko delikatnego mięsa i wyrzucanie kości oraz mniej smacznych kawałków. Wszystko trafiło do naczynia, w którym powstawał pyszny rosół. Posiłek bez zupy był niekompletny.

Również obecnie warto włączyć naturalny bulion wołowy do swojej diety. Buliony kostne są dobrym źródłem kolagenu, czyli białka występującego w kościach, ale także w skórze, tkance łącznej, stawach i ścięgnach. Odpowiada za elastyczność kości. Synteza kolagenu spada wraz z wiekiem, dlatego należy go pozyskiwać z diety. Długi proces gotowania rozkłada białka i umożliwia ich łatwe przyswajanie przez organizm. To dlatego bulion wołowy jest wskazany dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić jadłospis o cenne białko.

Rosół zawiera ponadto ważne dla organizmu minerały, w tym magnez, wapń, cynk, fosfor, selen, krzem, miedź i żelazo. Mikroelementy w bulionach kostnych mają bardzo dobrą biodostępność. Oznacza to, że są wyjątkowo łatwo przyswajane. Oprócz minerałów wywary zawierają witaminy, takie jak B i D. Buliony mają wszystko, czego organizm potrzebuje do budowy i funkcjonowania zdrowego układu kostnego.

Co sprawia, że bulion wołowy jest lekkostrawny?

Bulion kostny jest idealną dietą dla osób osłabionych, podczas rekonwalescencji lub na lekkostrawnej diecie. Podczas dłuższej choroby organizm ogranicza funkcje układu trawiennego, ponieważ wszystkie dostępne zasoby służą wzmocnieniu układu odpornościowego. Po przezwyciężeniu choroby żołądek i jelita muszą ponownie przyzwyczaić się do przyjmowania i trawienia pokarmu.

Ponieważ buliony kostne dostarczają ważnych składników odżywczych już wstępnie przetworzonych, ułatwiają jedzenie i są źródłem budulcowych aminokwasów. Naturalny bulion wołowy marki Goodjo to nie tylko długo gotowany wywar mięsny. Dzięki zawartości warzyw zupa jest jeszcze bogatsza. W tradycyjnej medycynie chińskiej mówi się nawet, że bulion ma dobroczynne działanie trawienne. Zgodnie z tą filozofią bulion z kości rozgrzewa przewód pokarmowy, stymuluje to trawienie i promuje chi, energię życiową.