Artykuł sponsorowany

Znaczenie bakterii brodawkowych dla uprawy soi

Znaczenie bakterii brodawkowych dla uprawy soi
Wszyscy ci, którzy zajmują się uprawą soi, wiedzą, że podczas dbania o to, by z czasem nazbierać jak największe plony, należy zachować właściwą czujność. Dużą rolę podczas uprawy soi odgrywają bakterie brodawkowe, czyli glebowe bakterie azotowe należące do określonych rodzajów. Dobrze wiedzieć, czym są właściwie te bakterie i na czym polega ich pozytywne oddziaływanie na soję.

Czym są bakterie brodawkowe?

O bakteriach brodawkowych słyszał pewnie każdy rolnik i każdy ogrodnik. Są to takie bakterie korzeniowe, które żyją w całkowitej symbiozie między innymi z roślinami motylkowatymi wytwarzającymi na swoich korzeniach narośla. Tymi naroślami są brodawki korzeniowe – wyjaśnia ekspert z  Polskiej Soi.
Bakterie brodawkowe to glebowe bakterie azotowe, które zalicza się do takich rodzajów jak:  AzorhizobiumSinorhizobiumRhizobiumBradyrhizobium i  Mesorhizobium. Ważne jest, że żyją one w symbiozie między innymi z roślinami motylkowatymi tworzącymi na swoich korzeniach narośla w postaci brodawek korzeniowych. Symbioza ta zachodzi też pomiędzy bakteriami brodawkowymi a tymi roślinami, które należą do:  BetulaceaeRhamnaceaeRosaceaeCoriariaceaeCasuarinaceaeMyricaceaeElaeagnaceae i  Datisticaceae. Co ważne,  każda roślina może współpracować wyłącznie z wybranym gatunkiem bakterii brodawkowych. Na przykład w przypadku grochu, bobu i soczewicy jest to  rhizobium leguminosarum bv. viceae, fasoli –  rhizobium leguminosarum bv. phaseoli, natomiast soi –  bradyrhizobium japonicum.

Jak bakterie brodawkowe wpływają na soję?

Uprawa soi nie jest skomplikowana, kluczem do obfitych plonów jest nieustanne zachowywanie czujności podczas wykonywania związanych z tym prac. Soja należy do roślin bobowatych, w związku z tym jeśli wystąpi pomiędzy nią a odpowiednimi bakteriami brodawkowymi symbioza,  produkuje ona właściwą ilość azotu koniecznego do jej wzrastania. Co istotne, bakterie  bradyrhizobium japonicum nie występują w Polsce, nie spotkamy ich nawet w innych europejskich glebach. Z tego powodu konieczne jest przeprowadzanie szczepienia soi, do czego wykorzystywana jest specjalnie przygotowana szczepionka bakteryjna. Szczepienie to jest niezbędnym etapem uprawiania soi wtedy, kiedy rolnik wcale nie zdecyduje się na nawożenie gleby azotem lub zrobi to, ale w bardzo ograniczonym zakresie. Dzięki brodawkowaniu nasion soi możemy uzyskać aż o 30% większe plony niż wtedy, kiedy gleba nawożona jest minerałami. Wszystko to dzięki odbywającemu się w brodawkach wiązaniu azotu. Poza większymi plonami wymienia się także takie zalety brodawkowania nasion jak podwyższenie poziomu białka w zbieranej przez rolnika soi. Nigdy nie wolno jednak zapominać o tym, by proces brodawkowania odbywał się w specjalnie przygotowanych warunkach. Wówczas możemy liczyć na maksymalnie zadowalające efekty naszej uprawy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.