Artykuł sponsorowany

Zasady nawożenia soi

Zasady nawożenia soi

Uprawy soi są w Polsce mnie popularnie niż innych roślin strączkowych. Jednak ze względu na rosnące zainteresowanie tym produktem, rośnie również potrzeba uzupełnienia wiedzy na temat zasad jej nawożenia. W tym artykule rolnicy zainteresowani rozpoczęciem upraw soi lub zmianą profilu swojej działalności uzyskają odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Właściwe nawożenie soi to jeden z etapów prac, które mają doprowadzić do obfitych zbiorów. Jednak jest zdecydowanie więcej czynników mających wpływ na powodzenie upraw. Warto je poznać bliżej.

Właściwa gleba

Nie wszędzie soja przyjmie się i pięknie wyrośnie. Do jej uprawy najlepsze są gleby przewiewne. Najlepiej sprawdzą się takie, które szybko się ogrzewają, mają optymalną wilgotność oraz są bogate składniki pokarmowe. Na glebach kwaśnych i zwięzłych uprawa soi jest nie tylko trudna, ale wręcz niemożliwa. Nasiona wysiane w takich miejscach będą miały zakłócony proces wzrastania. Przyczyną jest zbyt duża zwięzłość i zbyt duża ilość materii organicznych. Najlepszym miejsce do wysiewu są pola po zbiorach zboża i kukurydzy.

Nawozy i szczepienia

Pozostawiona sama sobie soja nie wyrośnie albo da bardzo marne plony. Najlepiej jest potraktować ją nitraginą. Oryginalna szczepionka wysokiej jakości sprzyja zadowalającemu rozwojowi brodawek na korzeniach.

Równie ważny jest nawóz. Do nawożenia trzeba wybrać właściwe preparaty, najlepiej takie, które mają w składzie bor, cynk i molibden. Specjaliści z firmy Polska Soja rekomendują dokarmianie dolistne w początkowej fazie wzrostu. Co ważne uprawa soi nie wymaga wiele nawozów azotowych. Potrafi zasymilować odpowiednią ilość pierwiastka bezpośrednio z powietrza.

Odpowiednia odmiana soi

Soja występuje w wielu odmianach, dlatego rolnik ma wpływ na to, jaki rodzaj zasieje u siebie. Przy tej decyzji warto wziąć pod uwagę wymagania termiczne soi, która w okresie wegetacji lubi temperatury nie mniejsze niż 15 stopni Celsjusza (średnia dobowa). Spadek tej wartości zakłóca rozwój i hamuje fazę kwitnienia. Uwzględniając zatem krótki okres wegetatywny w Polsce, sięgnij po odmiany, których wegetacja nie przekracza 140 dni.

Zainteresowanie soją w naszym kraju rośnie. Wykorzystuje się ją jako materiał paszowy, ale z powodzeniem jest ona też stosowana przez firmy trudniące się przetwórstwem. Dzięki dotacjom rządowym do uprawy roślin wysokobiałkowych produkcja może okazać się bardziej opłacalna niż do tej pory sądzono. Rozwijająca się sieć punktów skupu, a także rozwój agrotechniki sugerują, że zapotrzebowanie na soję będzie się zwiększało.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.