nawożenie soi
22 stycznia 2020

Kategoria:
Dom i ogród

Zasady nawożenia soi

Uprawy soi są w Polsce mnie popularnie niż innych roślin strączkowych. Jednak ze względu na rosnące zainteresowanie tym produktem, rośnie również potrzeba uzupełnienia wiedzy na temat zasad jej nawożenia. W tym artykule rolnicy zainteresowani rozpoczęciem upraw soi lub zmianą profilu swojej działalności uzyskają odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Właściwe nawożenie soi to jeden z etapów prac, które mają doprowadzić do obfitych zbiorów. Jednak jest zdecydowanie więcej czynników mających wpływ na powodzenie upraw. Warto je poznać bliżej.

Właściwa gleba

Nie wszędzie soja przyjmie się i pięknie wyrośnie. Do jej uprawy najlepsze są gleby przewiewne. Najlepiej sprawdzą się takie, które szybko się ogrzewają, mają optymalną wilgotność oraz są bogate składniki pokarmowe. Na glebach kwaśnych i zwięzłych uprawa soi jest nie tylko trudna, ale wręcz niemożliwa. Nasiona wysiane w takich miejscach będą miały zakłócony proces wzrastania. Przyczyną jest zbyt duża zwięzłość i zbyt duża ilość materii organicznych. Najlepszym miejsce do wysiewu są pola po zbiorach zboża i kukurydzy.

Nawozy i szczepienia

Pozostawiona sama sobie soja nie wyrośnie albo da bardzo marne plony. Najlepiej jest potraktować ją nitraginą. Oryginalna szczepionka wysokiej jakości sprzyja zadowalającemu rozwojowi brodawek na korzeniach.

Równie ważny jest nawóz. Do nawożenia trzeba wybrać właściwe preparaty, najlepiej takie, które mają w składzie bor, cynk i molibden. Specjaliści z firmy Polska Soja rekomendują dokarmianie dolistne w początkowej fazie wzrostu. Co ważne uprawa soi nie wymaga wiele nawozów azotowych. Potrafi zasymilować odpowiednią ilość pierwiastka bezpośrednio z powietrza.

Odpowiednia odmiana soi

Soja występuje w wielu odmianach, dlatego rolnik ma wpływ na to, jaki rodzaj zasieje u siebie. Przy tej decyzji warto wziąć pod uwagę wymagania termiczne soi, która w okresie wegetacji lubi temperatury nie mniejsze niż 15 stopni Celsjusza (średnia dobowa). Spadek tej wartości zakłóca rozwój i hamuje fazę kwitnienia. Uwzględniając zatem krótki okres wegetatywny w Polsce, sięgnij po odmiany, których wegetacja nie przekracza 140 dni.

Zainteresowanie soją w naszym kraju rośnie. Wykorzystuje się ją jako materiał paszowy, ale z powodzeniem jest ona też stosowana przez firmy trudniące się przetwórstwem. Dzięki dotacjom rządowym do uprawy roślin wysokobiałkowych produkcja może okazać się bardziej opłacalna niż do tej pory sądzono. Rozwijająca się sieć punktów skupu, a także rozwój agrotechniki sugerują, że zapotrzebowanie na soję będzie się zwiększało.