Kuchnia jest sercem domu i miejscem, w którym niektórzy spędzają nawet kilka godzin dziennie. Przygotowywanie posiłków i zmywanie naczyń to tylko niektóre czynności, które wykonujemy właśnie tutaj. Dlatego ważne jest, by kuchnia była nie tylko piękna, ale przede wszystkim funkcjonalna. Aby tak się stało, należy urządzić ją zgodnie z zasadami ergonomii.
Na jakiej wysokości powinien znaleźć się blat?
Standardowa wysokość blatu kuchennego wynosi ok. 86cm od poziomu podłogi. Sprawdza się ona jednak jedynie w przypadku osób o średnim wzroście (czyli mniej więcej 165cm), dlatego obecnie odchodzi się od tego rozwiązania. Montaż blatu roboczego powinien być starannie zaplanowany, ponieważ to właśnie na blacie wykonuje się zwykle większość prac kuchennych. Jeżeli domownicy są innego wzrostu niż średni,
należy tę wysokość spersonalizować, aby zmaksymalizować komfort użytkowania kuchni. Można w łatwy sposób samodzielnie sprawdzić, jaka wysokość będzie odpowiednia – wystarczy w pozycji stojącej ułożyć rękę wzdłuż ciała i zgiąć w łokciu pod kątem 45 stopni. Blat powinien znajdować się ok. 15 cm poniżej łokcia.
W
zależności od tego, co najczęściej robimy w kuchni, ta optymalna dla nas wysokość może jeszcze ulec zmianie: inna rekomendowana jest dla prac lekkich, a inna do prac ciężkich. W przypadku tych pierwszych, np. krojenia powinniśmy móc stanąć przy blacie i wykonywać ruch jedynie ręką zgiętą w łokciu, bez potrzeby pochylania się. W przypadku prac bardziej wymagających takich, jak wyrabianie ciasta, gdy trzeba użyć siły i pochylić się, a ręce powinny być wyprostowane - wygodniejszy okaże się niższy blat.
Warto też pamiętać o tym, że pomieszczenie kuchenne
jest często podzielone na strefy. Profesjonalny
projekt kuchni to taki, zgodnie z którym ich rozmieszczenie będzie dostosowane do wzrostu użytkowników. Niższe osoby mogą mieć kłopot z przenoszeniem ciężkich garnków, więc w pobliżu kuchenki poziom blatu powinien być obniżony o 10-15 cm. Odwrotnie jest w strefie zmywania, gdzie blat powinien być podwyższony o 15-20 cm, ponieważ dno standardowego zlewozmywaka jest opuszczone o ok. 20 cm w stosunku do powierzchni roboczej.
Czy można umieścić blaty na różnych wysokościach? Oczywiście.
Różna wysokość mebli kuchennych jest wręcz wskazana, gdy kuchnia będzie użytkowana przez co najmniej dwie osoby z dużą różnicą wzrostu. Różnice te dotyczą też poszczególnych stref pomieszczenia. To rozwiązanie jest często spotykane w otwartych kuchniach z wyspą kuchenną, ale nie tylko. Wiele osób obawia się, że kuchnia w układzie zamkniętym ze zróżnicowaną wysokością blatów może wyglądać nieestetycznie. Jednak, jak zapewnia nasz rozmówca, ekspert od projektowania mebli na wymiar, z firmy
Dobre Kuchnie w Warszawie:
„Blaty o różnych wysokościach i stylowa kuchnia nie muszą się wzajemnie wykluczać. Dobrze przygotowany projekt zabudowy kuchennej może sprawić, że niezależnie od sposobu aranżacji pomieszczenia i zróżnicowania wysokości mebli kuchennych, pozostanie ona piękna i funkcjonalna przez długie lata”.
Co z wysokością wiszących szafek kuchennych?
Wysokość, na jakiej znajduje się górna zabudowa kuchenna, również ma wpływ na wygodę użytkowania kuchni. Jest to zwykle około 45-70 cm nad blatem kuchennym. Zestandaryzowana odległość szafek wiszących od blatu to 60 cm, ale nie jest to sztywną normą i projektanci często dostosowują ich wysokość do wzrostu użytkowników. Dzięki temu są równie funkcjonalne jak pozostałe meble kuchenne i można do nich swobodnie dosięgać.
Dlaczego wysokość mebli kuchennych jest ważna?
Wysokość, na której znajduje się blat, nie powinna być pozostawiona przypadkowi.
Od niej zależy, jaką postawę będziemy przyjmować, wykonując prace kuchenne. Niewłaściwa postawa wpływa negatywnie na kondycję kręgosłupa i może powodować ból pleców. Dodatkowo odpowiednio usytuowany blat nie tylko pozwala skrócić czas spędzony przy pracy w kuchni, ale przede wszystkim usuwa ewentualne niedogodności.