Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Wybieramy wyciskarkę do soków. Na co zwrócić uwagę?
Wyciskarka do soków to urządzenie, dzięki któremu możesz mieć dostęp do świeżych, zdrowych oraz nieprzetworzonych soków z owoców i warzyw niezależnie od pory roku. Aby jednak kupno takiego urządzenia okazało się naprawdę dobrym pomysłem, należy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Dowiedz się, czym warto się kierować podczas zakupu wyciskarki.
Sokowirówka czy wyciskarka?
Sokowirówka i wyciskarka to dwa różne urządzenia. Pomimo że obie maszyny dają sok, to uzyskuje się go zupełnie innymi metodami.
Sokowirówka tnie owoce szybkoobrotowymi nożami, co daje zazwyczaj sok o grudkowej konsystencji, który łatwo się rozwarstwia. Wyciskarka zaś miażdży składniki za pomocą śruby i sita. Standardowo osiąga ok. 50-80 obrotów na minutę. A wolna praca najnowszych modeli wyciskarek daje gładki, jednolity sok, który zachowuje więcej witamin i składników odżywczych – podpowiada ekspert z Domowego Sanatorium, oficjalnego dystrybutora wyciskarek Kuvings w Polsce.
Można powiedzieć, że z uwagi na swoją budowę, sokowirówki to po prostu starszy typ maszyny wyciskającej. W porównaniu z wyciskarkami są zazwyczaj mniej wydajne, bardziej hałaśliwe i trudniejsze w czyszczeniu. Dlatego, jeżeli chcesz uzyskać maksymalną ilość pełnowartościowego soku, wybierz dobrą wyciskarkę wolnoobrotową.
Najważniejsze parametry wyciskarek
Na co przede wszystkim warto zwrócić uwagę, wybierając wyciskarkę do soków? Najważniejsze cechy dobrej wyciskarki to:
- solidne elementy wyciskające – to one, a nie jak w przypadku szybkoobrotowych maszyn moc silnika – są najważniejsze w procesie wyciskania wolnoobrotowego. Jeżeli śruba wyciskająca jest wykonana z taniego plastiku, nie wytrzyma zbyt długo kontaktu z twardymi warzywami. Podobnie sito, przez które przechodzi wyciśnięty sok – powinno być ono wykonane z wysokiej jakości stali.
- trwały silnik – nie daj się nabrać na zachwalane wysokie moce silników w wyciskarkach! Pamiętaj: przy wolnej prędkości 50-80 obrotów na minutę wcale nie potrzebujesz potężnego silnika. Ważniejsze jest, aby silnik wyciskarki pracował płynnie, cicho i zbyt szybko się nie nagrzewał. Jakość jego wykonania najłatwiej ocenić po długości gwarancji producenta.
- otwór wlotowy – duży wlot na całe owoce i warzywa to nie jest tylko kwestia wygody. Wrzucanie większych składników powoduje, że wyciskane są łatwiej i skuteczniej. Jeżeli wyciskarka ma niewielki wlot, który wymaga drobnego krojenia, musisz liczyć się z mniejszą wydajnością i czasem gorszą konsystencją soku.
Jeżeli nadal nie masz pewności, jaki sprzęt wybrać, zawsze pozostaje zasięgnięcie opinii osób, które już z takich sprzętów korzystają. Porównaj oceny różnych modeli na popularnych portalach zakupowych albo zapytaj znajomych i rodzinę. Jest spora szansa, że ktoś z Twojego otoczenia ma już w domu wyciskarkę, która dobrze się sprawuje i jest godna polecenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana