kuchnia
2 lipca 2021

Kategoria:
Dom i ogród

Właściwości i zalety blatów kamiennych

Dla wielu osób blat granitowy kuchenny to wymarzona powierzchnia robocza w nowej kuchni. Nic dziwnego, bo to niewątpliwie jedne z najpraktyczniejszy i najładniejszych rozwiązań solidnego wykończenia mebli. Przed zainwestowaniem w takie materiał należy poznać jego właściwości oraz zalety. Sprawdź, co powinieneś wiedzieć o kamiennych blatach. Pomoże Ci to w doborze odpowiedniego rozwiązania.

Blaty z kamienia naturalnego – właściwości

Blaty z kamienia naturalnego zachwycają swoim naturalnym pięknem. Czy to w rustykalnym stylu wiejskim, czy w ekskluzywnej luksusowej kuchni, czy w modernistycznym stylu – taki blat pasuje do prawie każdego pomieszczenia. Istnieje również możliwość obłożenia kamieniem naturalnym ścian wnęki między szafkami. Pozwala to na stworzenie jednolitego projektu wnętrza.

Podstawowe właściwości blatów kamiennych to:

  • naturalny i szlachetny wygląd;
  • odporność na wysokie temperatury;
  • duża wytrzymałość;
  • odporność na przecięcia i zarysowania;
  • bezpieczeństwo dla żywności – są bezwonne i wolne od szkodliwych substancji.

Musisz jednak pamiętać, że nie wszystkie blaty z kamienia naturalnego są całkowicie odporne na płyny. Potrawy, które silnie plamią, takie jak czerwone wino lub buraki, mogą wnikać w pory, co może prowadzić do nieestetycznych plam. Aby chronić kamień przed wilgocią, należy go regularnie impregnować. Innym rozwiązaniem jest postawienie na odpowiedni rodzaj kamienia np. blaty granitowe, które są twarde i nienasiąkliwe.

Zalety blatów kamiennych

Granit i marmur to najpopularniejsze kamienie naturalne na blaty kuchenne. Zaletą pierwszego jest to, że zdecydowanie uchodzi za najtwardszy i najbardziej odporny kamień. Nie uszkodzi go gorący spód patelni lub rozlany wrzątek.

– Blat granitowy jest idealny dla każdego, kto ceni solidne materiały w kuchni. Ten naturalny kamień jest mało podatny na zadrapania lub plamy ze względu na swoją solidną naturę. Powierzchnia blatu granitowego sprawia, że ​​jego czyszczenie jest przyjemne i wymaga tylko niewielkiego wysiłku – mówi ekspert z firmy KG STONE, która oferuje najwyższej jakości materiał na kamienne blaty kuchenne.

Natomiast marmur jest najszlachetniejszym, ale jednocześnie najbardziej wymagającym konserwacji rodzajem kamienia naturalnego. W obróbce można go szlifować, piłować i polerować, ale podczas prac w kuchni trzeba być nieco bardziej ostrożnym, ponieważ materiał ten jest podatny na zarysowania i drobne uszkodzenia. Główną zaletą marmurowego blatu jest jego elegancki wygląd. Jeśli jednak cenisz w kuchni wyjątkowo łatwe w pielęgnacji materiały, blaty kamienne z granitu będą dla Ciebie bardziej odpowiednie.