Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
W jaki sposób dbać o ekspres do kawy?
Kupując ekspres do kawy liczymy na wysoką jakość pracy, która przełoży się na parzenie świetnej kawy. Długotrwałe działanie wymaga jednak regularnego czyszczenia przy użyciu specjalistycznych środków oraz przeprowadzania konserwacji. Zgodnie z dołączoną instrukcją, w ekspresie należy mielić tylko naturalną kawę. Nie można także używać każdego rodzaju wody.
Jak czyścić ekspres?
Ekspres może przez długi czas bezproblemowo przygotowywać kawę pod warunkiem, że właściciele będą o niego odpowiednio dbać. Podstawą jest jego regularne czyszczenie. Zapobiegnie to gromadzeniu się osadów z tłuszczu kawowego oraz kamienia, co może powodować usterki, a także wpłynąć na smak wytwarzanego napoju. Niektórych elementów ekspresów do kawy nie można myć w zmywarce. Do czyszczenia najlepiej używać tabletek odtłuszczających blok zaparzający oraz obieg kawy czy też płynu do usuwania kamienia z obiegu wody. Powinny one być stosowane zgodnie z poradami producentów. Czyszczenie dyszy czy płukanie układów do spieniania mleka najlepiej jest wykonywać każdego dnia. Zapobiegnie to ich zatykaniu się z powodu zanieczyszczeń.
Woda bez kamienia oraz kawa bez dodatków
W ekspresie do kawy nie wolno używać wody mineralnej i oligocenek. Nie trzeba natomiast filtrować wody w celu jej odkamieniania. Wystarczy jedynie w ekspresie ustawić odpowiednią twardość wody do stosowania. Dzięki temu osadzającego się kamienia będzie dużo mniej, natomiast kawa będzie miała lepszy smak. Rodzaj kawy także może mieć wpływ na działanie. W każdej instrukcji obsługi ekspresu wyposażonego w młynek ceramiczny zapisane jest, aby nie używać kaw smakowych, które są z dodatkami cukrów i olejków. Zmielenie takiej kawy prowadzi do zniszczenia młynka, a także może wpłynąć na smak naturalnych kaw, które później będą mielone. Z tych powodów ważne jest nie tylko czyszczenie ekspresu, ale również używanie go zgodnie z instrukcją.
Gdzie serwisować ekspres do kawy?
W instrukcji obsługi ekspresu przeważnie znajdziemy informacje dotyczące tego, jak należy czyścić urządzenie oraz jakie środki poleca dana marka, aby nie uszkodzić żadnych elementów. Oprócz częstego czyszczenia ekspresy mogą potrzebować także regularnych konserwacji, które poprawią ich działanie. W tym celu warto znaleźć wyspecjalizowany w danej marce serwis, który zdiagnozuje sprzęt, doradzi najlepsze rozwiązanie, przeprowadzi prace konserwacyjno-naprawcze, a na czas serwisowania sprzętu użyczy ekspresu zastępczego.
Specjalista z firmy Flint Espresso w Warszawie mówi: W naszym serwisie możliwe jest osobiste dostarczenie sprzętu lub przesłanie go w formie przesyłki kurierskiej. Istnieje także możliwość przyjazdu serwisanta do siedziby klienta.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana