Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
W czym zaparzyć pyszne espresso?
Kawiarka ciśnieniowa do espresso
Jednym z artykułów gospodarstwa domowego, który pozwoli na przyrządzenie aromatycznej kawy, jest kawiarka. Zasada działania zaparzacza do espresso jest bardzo prosta – gotująca się woda zamienia się w parę, która prowadzi do wzrostu ciśnienia w pojemniku na wodę. Tym samym podgrzana do wysokiej temperatury woda zostaje wypchnięta do góry. Po drodze przeciska się jednak przez zmielone ziarna kawy, dzięki czemu w górnej części kawiarki zbiera się aromatyczny napój. I choć ciśnienie w kawiarce nie jest tak duże, jak w ekspresie do kawy, proces parzenia espresso jest w obydwu przypadkach bardzo podobny. To sprawia, że dzięki zaparzaczowi do espresso możemy uzyskać w domu kawę jak z kawiarni. Co więcej, kawiarka marki Kinghoff dostępna np. w ofercie sklepu z artykułami gospodarstwa domowego Prajo pozwala na przyrządzenie nawet 12 filiżanek tego pysznego napoju naraz, dzięki czemu aromatyczną kawę można przyrządzić nie tylko dla siebie, ale również dla wszystkich gości lub domowników jednocześnie.Szklane i tłokowe zaparzacze do kawy
Innym sposobem na szybkie i łatwe przygotowanie filiżanki espresso, jest wykorzystanie zaparzaczy do kawy. Jest to metoda szczególnie polecana osobom, które lubią kawę parzoną tradycyjnie, jednak chcą uniknąć fusów. Wystarczy wsypać grubo mieloną kawę do zaparzacza tłokowego, zalać wodą o odpowiedniej temperaturze, a następnie przykryć pokrywką z tłokiem, nie naciskając go jednak w dół. Po 5-10 minutach parzenia należy nacisnąć tłok i powoli opuścić docisk z filtrem. Następnie wystarczy nalać napój do filiżanki – i cieszyć się jego smakiem! Co ważne, wszystkie elementy zaparzacza można myć w zmywarce i podobnie jak w przypadku kawiarek, możliwe jest przyrządzenie więcej niż jednego espresso. Miłośnicy kawy przelewowej docenią natomiast szklany zaparzacz do kawy, który można wyposażyć w stały filtr stalowy lub filtry papierowe. Dzięki temu, że woda powoli i równomiernie przepływa przez zmielone ziarna kawy, napój ma wyjątkowy smak i aromat, a z kawy wydobywane są jej najlepsze właściwości. Pyszne espresso? Tylko przygotowane w odpowiednim zaparzaczu!Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana