kuchnia
3 grudnia 2021

Kategoria:
Dom i ogród

Trójkąt roboczy i jego rola w urządzeniu kuchni

Trójkąt roboczy w kuchni to zasada, która definiuje rozmieszczenie najważniejszych sprzętów do przygotowywania potraw. Z założenia ma ułatwiać pracę w kuchni i znacznie przyspieszać poruszanie się w niej. To właśnie ergonomiczne ustawienie mebli wpływa na późniejsze funkcjonowanie w pomieszczeniu, w którym się gotuje. Na czym polega zasada trójkąta roboczego w kuchni?

Trójkąt roboczy w kuchni – na czym polega?

Zasada trójkąta roboczego polega na tym, że najistotniejsze urządzenia, takie jak zlew, lodówka i kuchenka powinny znajdować się na wierzchołkach trójkąta naszkicowanego na rzucie pomieszczenia. Całkowita długość ramion tego trójkąta nie powinna przekraczać jednak szerokości 7 m. Sprzęty kuchenne powinny także znajdować się w określonych odległościach. Przyjęło się, że jest to 120 – 210 cm pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem, 120 – 270 cm pomiędzy lodówką a kuchenką oraz 90/120 – 210 cm między zlewozmywakiem a kuchenką. Zasada trójkąta roboczego w kuchni powinna być uwzględniana już na etapie projektowania pomieszczenia. Usytuowanie sprzętów musi znajdować odzwierciedlenie w układzie instalacji elektrycznej.

Jak uwzględnić trójkąt roboczy w małej kuchni?

Zasada trójkąta roboczego powinna być uwzględniania w każdej kuchni, bez względu na jej wielkość. Niestety w pomieszczeniach o nietypowych kształtach i rozmiarach często jest to trudne do wykonania. Aby w takiej sytuacji spełnić tę zasadę, warto zdecydować się np. na wykonanie mebli kuchennych na wymiar, jakie oferuje pracownia stolarska Szymona Suchonia w Wyrach. Znacznie ułatwi to rozplanowanie mebli kuchennych w taki sposób, aby przygotowywanie posiłków było łatwe i przyjemne. Ergonomiczne rozlokowanie stref pozwala także zachować porządek i zaoszczędzić cenny czas. Warto więc dokładnie przemyśleć zasadę rozlokowania sprzętów kuchennych na podstawie trójkąta roboczego już na etapie projektowanie kuchni.

Dlaczego zasada trójkąta roboczego w kuchni jest tak ważna?

Prosta, lecz bardzo istotna zasada trójkąta roboczego w kuchni powoduje, że wszystkie niezbędne w trakcie gotowania sprzęty znajdują się blisko siebie i w odpowiedniej odległości. Zachowanie tej zasady znacznie poprawia komfort pracy i powoduje, że wykonywanie danych czynności staje się intuicyjne i przebiega sprawniej. Zaletą tej zasady jest przede wszystkim zmniejszenie odległości potrzebnej do pokonywania w trakcie przygotowywania posiłków i sprzątania po nich. Stosując zasadę trójkąta roboczego w kuchni można więc zaoszczędzić sporo czasu i energii.