Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Trójkąt roboczy – „centrum operacyjne” każdej kuchni
Dobrze zaplanowana kuchnia to sposób na ergonomiczną pracę i łatwiejsze przygotowywanie posiłków. Przy projektowaniu kuchni idealnej warto zwrócić uwagę na trójkąt roboczy – czyli lodówkę, kuchenkę oraz zlew. To pomiędzy tymi trzema punktami poruszamy się najczęściej podczas gotowania. Pomiędzy nimi powinien znajdować się blat roboczy. Jak stworzyć takie „centrum operacyjne” w praktyce?
Jeżeli gotujemy samodzielnie w kuchni spędzamy całkiem sporo czasu. A nawet odgrzewanie gotowych posiłków wymaga użycia wyżej wymienionych sprzętów. Dlatego tak ważne podczas projektowania kuchni idealnej jest zastosowanie złotych zasad projektowania przestrzeni.
Czym właściwie jest trójkąt roboczy?
Trójkąt roboczy określa ustawienie trzech głównych elementów wyposażenia kuchni: lodówki, płyty grzewczej/kuchenki gazowej i piekarnika oraz zlewozmywaka. To pomiędzy tymi urządzeniami poruszamy się najczęściej podczas gotowania. Po wyjęciu produktów z lodówki myjemy je, a następnie umieszczamy na palnikach/w piekarniku. Właściwe rozmieszczenie tych trzech punktów pozwoli na zwiększenie komfortu pracy oraz zmniejszenie odległości, którą trzeba pokonać. Nieprzypadkowa jest też nazwa. W miarę możliwości należy umieścić elementy na planie trójkąta. Oczywiście nie w każdej kuchni jest to możliwe i czasem trzeba nagiąć zasady. Jednak ogólny zarys zawsze pozostaje ten sam.
Minimalne i maksymalne odległości pomiędzy sprzętami
Odległości pomiędzy sprzętami powinny wynosić minimum 120 centymetrów. W małych pomieszczeniach odległość między kuchenką a zlewem można zmniejszyć do 90 centymetrów. Maksymalne odległości to 210 centymetrów pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem i pomiędzy zlewozmywakiem i kuchenką. Pomiędzy lodówką a zmywakiem odległość ta może wynosić nawet 270 centymetrów. Należy jednak pamiętać, by łączna długość ramion nie przekraczała 7 metrów.
Trójkąt nie musi mieć idealnego kształtu, wszystko zależy od ułożenia mebli kuchennych i powierzchni kuchni. Najważniejsze jest to, by sprzęty nie znajdowały się tuż obok siebie. Najlepszym sposobem na dopasowanie kuchni jest zamówienie mebli na wymiar – dzięki temu łatwiej będzie stworzyć idealny trójkąt roboczy. Na terenie Chorzowa oraz województwa śląskiego meble kuchenne na wymiar znajdziemy w ofercie firmy Dawid Sławicki Meble Na Wymiar.
Czy w każdej kuchni da się stworzyć trójkąt roboczy?
Tak, choć każdy układ będzie wymagał innych rozwiązań. Najbardziej optymalna są kuchnie w kształcie litery L, dwurzędowe lub z wyspą – w nich najłatwiej zaplanować taką przestrzeń. Więcej kłopotów sprawiają kuchnie małe, jednorzędowe – jednak właściwe zaplanowanie przestrzeni również jest możliwe. Wszystko zależy od projektu. W przypadku tworzenia nowej kuchni od podstaw warto więc skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań i doświadczonych firm.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana