Płyta indukcyjna
1 sierpnia 2021

Kategoria:
Dom i ogród

Płyta indukcyjna a gazowa. Jakie są wady i zalety obu rozwiązań?

Wybierając do swojego domu kuchenne urządzenia AGD, trzeba podjąć kilka ważnych decyzji, dotyczących rodzaju stosowanego później sprzętu. W przypadku domów i mieszkań, w których istnieje możliwość stosowania gazu, jedną z trudniejszych decyzji jest ta dotycząca wyboru płyty grzewczej. Dużo osób docenia po prostu możliwość gotowania z użyciem gazu i będzie chciała stosować płytę gazową. Inne z kolei, z racji bezpieczeństwa i wygody, zdecydują się na płytę indukcyjną. W artykule przedstawiamy najważniejsze zalety i wady obu rodzajów płyt grzewczych.

Czym różnią się między sobą płyty gazowe i płyty indukcyjne?

Podstawową różnicą między gazową a indukcyjną płytą grzewczą jest sposób pracy obu tych urządzeń. Bardziej tradycyjnym rozwiązaniem jest płyta gazowa, która do wytwarzania ciepła wykorzystuje właśnie gaz. Płyta indukcyjna z kolei jest rodzajem elektrycznej płyty grzewczej, która do wytwarzania ciepłą wykorzystuje energię elektryczną. Oba rozwiązania mają swoich zwolenników i przeciwników. Obecnie dużo osób z różnych powodów rezygnuje z płyt gazowych. Głównym powodem jest ryzyko ulatniania się z nich gazu. W niektórych przypadkach nie ma się nawet wyboru, ponieważ na nowych osiedlach mieszkaniowych zazwyczaj nie ma możliwości korzystania z płyt gazowych, ponieważ brak jest na nich instalacji do sieci gazowej.

Jakie są zalety i wady gazowych płyt grzewczych

Jeżeli w budynku istnieje połączenie do sieci gazowej, wiele osób decyduje się na zastosowanie płyt i piekarników gazowych przede wszystkim ze względu na to, że tego typu urządzenia są jednak znacznie tańsze w zakupie i w eksploatacji. Zakup płyty gazowej jest jednak dużo mniej kosztowny, niż zakup płyty indukcyjnej lub nawet innej płyty elektrycznej. Niższe są także ceny wykorzystywanego później podczas gotowania gazu.

To jednak jeszcze nie są wszystkie zalety gazowych płyt grzewczych. Więcej na ich temat opowiedział nam nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu AGD Smart, czyli sklepu internetowego, w którym można kupić wiele rodzajów sprzętu AGD klasy Premium:

Obecnie użytkownikami płyt gazowych są przede wszystkim osoby, które lubią gotować na prawdziwym ogniu. Według nich przygotowywane na płytach gazowych potrawy są po prostu dużo smaczniejsze niż te, które są gotowane na płytach elektrycznych i indukcyjnych. Dużą zaletą płyt gazowych jest także ich mniejsza podatność na awarie. To nie jest sprzęt elektryczny, dlatego też jego awarie występują dużo rzadziej.

A czy płyty gazowe mają jakieś wady? Przede wszystkim gotowanie na płycie gazowej trwa znacznie dłużej niż gotowanie na płycie indukcyjnej. W trakcie korzystania z płyty gazowej nagrzewa się cała płyta i ruszt, przez co istnieje ryzyko oparzenia. Wiele osób jako wadę płyt gazowych wskazuje również to, że w trakcie korzystania z niej zawsze istnieje ryzyko, że w pewnym momencie zacznie się ulatniać gaz. Korzystania z żywego ognia ma też wpływ na opalanie garnków, które nie będą już wyglądały tak dobrze jak świeżo po zakupie.

Charakterystyka płyt indukcyjnych

A jakie są zalety i wady stosowania płyt indukcyjnych? Jak już wspomnieliśmy, takie urządzenia są rodzajem płyt elektrycznych. W działaniu wykorzystują zjawisko indukcji magnetycznej. Polega ono na tym, że ciepło wytwarzane jest nie na płycie grzewczej, tylko na dnie naczynia. Żeby móc korzystać z takiej płyty konieczne jest posiadanie w domu trójfazowej instalacji elektrycznej oraz specjalnych garnków i patelni, które są wytworzone z przyciągających magnes metali ferromagnetycznych. Konieczność stosowania specjalnych garnków jest jedną z wad płyt indukcyjnych, na szczęście jednak obecnie większość dostępnych w sklepach garnków już spełnia wymagania tego typu płyt.

Stosowanie płyt indukcyjnych ma też wiele zalet. Przede wszystkim są one znacznie bezpieczniejsze niż płyty gazowe, i nie chodzi tu tylko o brak ryzyka ulatniania się gazu, ale także np. o mniejsze ryzyko poparzenia ze względu na brak żywego ognia oraz na to, że w trakcie gotowania  reszta płyty pozostaje chłodna.  Gotowanie na płycie indukcyjnej jest też bardzo szybkie, a po zdjęciu z płyty garnka od razu odcinany jest też dopływ prądu, dzięki czemu zmniejsza się jego zużycie. Płyty indukcyjne są także bardzo łatwe do utrzymania w czystości i mają bardzo nowoczesny wygląd, co sprawia, że są ozdobą kuchni.