Artykuł sponsorowany

O czym świadczy obecność czerwonej wody w kotle?

O czym świadczy obecność czerwonej wody w kotle?
Wiemy, że niekiedy z naszych kurków wypływa czerwona lub czerwonawa, a najczęściej żółta woda; dzieje się tak zazwyczaj po dłuższym bezruchu instalacji spowodowanym jakimiś przerwami w dostawach wody wywoływanych bądź to przestojami technologicznymi, bądź to awariami. Z podobnym zjawiskiem mamy do czynienia w instalacjach kotłowych, lecz tutaj trudniej jest to  zaobserwować bezpośrednio, chyba że dostarczają one ciepłą wodę użytkową do kranów.

Dlaczego woda w kotle przybiera czerwoną barwę?

Gdybyśmy powiedzieli, że czasami woda w naszych kotłach lub instalacjach przybiera kolor rdzawy czy brązowo-brunatny, a nie czerwony, to być może temat byłby bardziej zrozumiały dla naszych czytelników. Ponieważ jednak nazewnictwo i postrzeganie kolorów jest sprawą dosyć indywidualną, pozostańmy przy barwie czerwonej, która jak wiadomo jest jedną z podstawowych emanacji światła widzialnego. Główną przyczyną przybierania przez wodę czerwonej czy też czerwonawej barwy mogą być albo znajdujące się w niej nadmierne ilości związków żelaza i manganu, albo też jakieś substancje organiczne. Oczywiście tak jedne jak i drugie mogą tworzyć niepożądane osady na ściankach całej instalacji kotłowej, obniżając znacząco jej energetyczną sprawność. Fakt, że taka woda znalazła się już w kotle, świadczy o tym, że mechaniczne uzdatnianie wody okazało się niewystarczająco skuteczne i należy je wspomóc uzdatnianiem chemicznym. O sposobach uzdatniania wody czytamy na internetowej stronie firmy GLOBAL CONCEPTS 2000 POLSKA ze Szczecina.

Uzdatnianie wody

W zależności od przeznaczenia wody uzdatnia się ją bardzo różnymi metodami. Zaliczamy do nich między innymi:
  • odżelazianie,
  • zmiękczanie (w tym zmiękczanie jonitowe),
  • demineralizację,
  • destylację,
  • mineralną, węglową lub mechaniczną filtrację,
  • dezynfekcję chemiczną poprzez ozonowanie, chlorowanie fluorowanie lub naświetlenia UV,
  • odwróconą osmozę,
  • aerację.
Ta ostatnia metoda, a więc aeracja, a później filtracja wody pomaga między innymi usuwać z wody wspomniane wcześniej związki żelaza i manganu. Z kolei do usuwania związków organicznych z wody służą różnego rodzaju złoża filtracyjne, lampy ultrafioletowe jak i różnorodne aktywne preparaty chemiczne. Oczywiście w takich przypadkach, kiedy to już woda koloru czerwonego znajdzie się  bezpośrednio w kotłach, należy działać bardzo zdecydowanie i szybko, tak by nie dopuścić do zniszczenia bądź uszkodzenia całej instalacji kotłowej, lub też poszczególnych jej komponentów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.