Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Naczynia ceramiczne czy porcelanowe – które wybrać?
Wybór zastawy obiadowej: talerzy głębokich na zupę, talerzy płytkich, misek, kubków, dzbanków oraz filiżanek jest nie lada zadaniem. Szczególne trudności może przynieść odróżnienie poszczególnych rodzajów ceramiki – każdy jej typ ma bowiem inne parametry, zastosowanie i wytrzymałość. W tym artykule wyjaśnimy, czym charakteryzują się najpopularniejsze rodzaje ceramiki: porcelana i kamionka oraz co je od siebie różni. Zapraszamy do lektury!
Porcelana – kwintesencja piękna i elegancji
Porcelana to rodzaj ceramiki, wytwarzanej z glinki kaolinowej, kwarcu oraz skalenia. Niewątpliwie, porcelana kojarzona jest w szczególności z luksusem, pięknem i elegancją. Wyróżnia się dwa jej rodzaje: porcelanę twardą, odporną na ściskanie, działanie czynników chemicznych, gładką i nienasiąkliwą oraz porcelanę miękką – bardziej kruchą i delikatną. Ze względu na rodzaj produkcji oraz szlachetność materiału, porcelana jest wyrobem luksusowym, więc jej cena jest dość wysoka.
Naczynia ceramiczne – funkcjonalność, wysoka jakość, niebywała trwałość
Naczynia ceramiczne wytwarzane są z gliny. Ze względu na łatwiejszy dostęp do surowca, są one nieco tańsze, niż wyroby z porcelany. Produkcja kamionkowych naczyń ceramicznych odbywa się w manufakturach, zgodnie z tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Jednym z miejsc, w których po dziś dzień wytwarza się naczynia ceramiczne, jest Manufaktura Ceramiki w Bolesławcu. Talerze, kubki, dzbanki, misy czy cukiernice ceramiczne są wytwarzane i malowane ręcznie, każde naczynie jest więc wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. Warto wspomnieć również o wyjątkowej trwałości, która wyróżnia naczynia ceramiczne – bez obaw można stosować je w piekarniku, kuchence mikrofalowej, a nawet myć w zmywarce. Naczynia ceramiczne są bowiem odporne na wysokie temperatury, uszkodzenia mechaniczne, a co ważne – także na wpływ czynników chemicznych. Szkliwienie, któremu poddaje się ceramikę w końcowym etapie produkcji sprawia, że naczynia nawet po wielu latach prezentują się, jak nowe.
Naczynia ceramiczne, a porcelanowe – które warto wybrać?
Podsumowując, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na funkcjonalność oraz trwałość – tu bezapelacyjnie wygrywają naczynia ceramiczne, charakteryzujące się nie tylko oryginalnymi, niepowtarzalnymi formami oraz wyszukanym wzornictwem, ale też wyjątkową odpornością i trwałością. Nie bez znaczenia jest również cena – naczynia ceramiczne są tymi, na które więcej osób może sobie pozwolić, bez obaw o nadmierne nadszarpnięcie domowego budżetu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana