Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Na czym polega dezynsekcja termiczna?
Kiedy można zastosować dezynsekcję termiczną?
Dezynsekcję termiczną można zastosować wszędzie tam, gdzie podniesienie temperatury otoczenia do 50-60 stopni Celsjusza nie wyrządzi szkód. Najlepszym okresem na jej przeprowadzenie jest sezon letni. W przeciwieństwie do metod chemicznych dezynsekcja termiczna jest w pełni bezpieczna dla środowiska. Nie wykorzystuje preparatów toksycznych, dlatego często decydują się na nią osoby posiadające w domu zwierzęta. Nie obliguje również do usunięcia martwych owadów, ponieważ nie stwarzają one zagrożenia. W celu uzyskania wysokiej skuteczności, ważne jest, by szybko i równomiernie podnieść temperaturę w całym obiekcie. Dlatego firmy specjalizujące się w dezynsekcji termicznej, takie jak FHU Tokarski, wykorzystują punkty termokontrolne w trudnodostępnych miejscach, czyli pod materacami, meblami, w narożnikach i listwach przypodłogowych.Jakie zalety ma dezynsekcja termiczna?
Dezynsekcja termiczna jest metodą ekologiczną i w porównaniu do ozonowania dużo tańszą. Prawidłowo przeprowadzona jest w pełni bezpieczna dla mebli i parkietów. Zaleca się ją szczególnie w domach i mieszkaniach z problemem wysokiej wilgotności, jako metodę równoległą do osuszania. W celu przeprowadzenia dezynsekcji termicznej należy usunąć z obiektu jedynie te rzeczy, które mogą ulec uszkodzeniu w wyniku podwyższenia temperatury do 50-60 stopni Celsjusza. Należą do nich przede wszystkim rośliny domowe, folie plastikowe i niektóre produkty spożywcze. W przeciwieństwie do oprysków chemicznych, wykorzystanie wysokich temperatury jest znacznie bardziej dyskretne i niweluje szansę na przypadkowe zatrucie osób trzecich. Dlatego z powodzeniem stosowane jest w hotelach czy lokalach gastronomicznych, które najczęściej narażone są na pojawienie się owadów, a dla których jawna dezynsekcja byłaby ciosem wizerunkowym. Ogromną zaletą dezynsekcji termicznej jest również jej krótki czas trwania w porównaniu z metodami chemicznymi. Najczęściej temperatura podwyższana jest na jedną lub dwie godziny. Obiekt po dezynsekcji od razu nadaje się do użytkowania, jedynym dyskomfortem jest wysoka temperatura, którą jednak z łatwością można obniżyć w ciągu kilku minut.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana