dezynsekcja termiczna
21 czerwca 2021

Kategoria:
Dom i ogród

Na czym polega dezynsekcja termiczna?

Dezynsekcja termiczna polega na równomiernym zwiększeniu temperatury w całym obiekcie, tworząc tym samym szkodliwe warunki dla różnych gatunków owadów. Dzięki wykorzystaniu specjalistycznego sprzętu grzewczego i czujników zwiększa się temperaturę pomieszczeń do 50-60 stopni Celsjusza. Jest ona zabójcza dla owadów na wszystkich stadiach rozwoju – od jajeczek po osobniki dorosłe.

Kiedy można zastosować dezynsekcję termiczną?

Dezynsekcję termiczną można zastosować wszędzie tam, gdzie podniesienie temperatury otoczenia do 50-60 stopni Celsjusza nie wyrządzi szkód. Najlepszym okresem na jej przeprowadzenie jest sezon letni.

W przeciwieństwie do metod chemicznych dezynsekcja termiczna jest w pełni bezpieczna dla środowiska. Nie wykorzystuje preparatów toksycznych, dlatego często decydują się na nią osoby posiadające w domu zwierzęta. Nie obliguje również do usunięcia martwych owadów, ponieważ nie stwarzają one zagrożenia.

W celu uzyskania wysokiej skuteczności, ważne jest, by szybko i równomiernie podnieść temperaturę w całym obiekcie. Dlatego firmy specjalizujące się w dezynsekcji termicznej, takie jak FHU Tokarski, wykorzystują punkty termokontrolne w trudnodostępnych miejscach, czyli pod materacami, meblami, w narożnikach i listwach przypodłogowych.

Jakie zalety ma dezynsekcja termiczna?

Dezynsekcja termiczna jest metodą ekologiczną i w porównaniu do ozonowania dużo tańszą. Prawidłowo przeprowadzona jest w pełni bezpieczna dla mebli i parkietów. Zaleca się ją szczególnie w domach i mieszkaniach z problemem wysokiej wilgotności, jako metodę równoległą do osuszania.

W celu przeprowadzenia dezynsekcji termicznej należy usunąć z obiektu jedynie te rzeczy, które mogą ulec uszkodzeniu w wyniku podwyższenia temperatury do 50-60 stopni Celsjusza. Należą do nich przede wszystkim rośliny domowe, folie plastikowe i niektóre produkty spożywcze.

W przeciwieństwie do oprysków chemicznych, wykorzystanie wysokich temperatury jest znacznie bardziej dyskretne i niweluje szansę na przypadkowe zatrucie osób trzecich. Dlatego z powodzeniem stosowane jest w hotelach czy lokalach gastronomicznych, które najczęściej narażone są na pojawienie się owadów, a dla których jawna dezynsekcja byłaby ciosem wizerunkowym.

Ogromną zaletą dezynsekcji termicznej jest również jej krótki czas trwania w porównaniu z metodami chemicznymi. Najczęściej temperatura podwyższana jest na jedną lub dwie godziny. Obiekt po dezynsekcji od razu nadaje się do użytkowania, jedynym dyskomfortem jest wysoka temperatura, którą jednak z łatwością można obniżyć w ciągu kilku minut.