Mikrofala
11 stycznia 2020

Kategoria:
Dom i ogród

Mikrofala w kuchni jako uzupełnienie piekarnika

Zaczynasz urządzać nowe mieszkanie? A może jesteś na etapie remontu kuchni? Zastanawiasz się, czy jest w niej miejsce dla piekarnika albo mikrofali? Czy jedno urządzenie może zastąpić drugie? Niestety nie, ale warto pamiętać, że istnieje możliwość, aby oba znalazły się w jednej zabudowie, co pozwala zaoszczędzić dużo miejsca w kuchni. Zapraszamy do lektury – przedstawiamy wszelkie zalety takiego rozwiązania.

Mikrofala i piekarnik w jednej stali kuchni

Lodówka, kuchnia gazowa lub elektryczna, zmywarka, piekarnik. Czy jest tu miejsce jeszcze na mikrofalę? Na szczęście niektóre modele nie zajmują wiele przestrzeni. Z reguły można wybierać między 17-litrową (z miejscem na porcję dla jednej osoby) a 27-litrową mikrofalą (w której można już podgrzać dwie porcje).

Warto jednak wśród tylu urządzeń w kuchni pomyśleć o oszczędności powierzchni oraz energii, jaką zużywają. Na pomoc przychodzi rozwiązanie umieszczenia ich w zabudowie. Piekarniki do zabudowy są często montowane w słupku wraz z kuchenką mikrofalową. Dzięki temu nad piekarnikiem jest jeszcze miejsce dla innego urządzenia lub szafki. Duży wybór modeli można znaleźć w salonie ekspozycyjnych firmy Axela

Co należy wziąć pod uwagę, wybierając mikrofalę do zabudowy?

Pierwszym krokiem, jaki należy wykonać, przymierzając się do zakupu mikrofalówki pod zabudowę, jest zmierzenie zarówno wysokości oraz szerokości, jak i pojemności. Należy jednak pamiętać, aby zostawić we wnęce wolne miejsce na wentylację. Wymiary mikrofali są uzależnione od potrzeb. Jeśli będzie ona służyła m.in. do częstego podgrzewania pizzy, warto rozważyć kupno większego modelu (niektóre z nich mają pojemność do 50 litrów). Oczywiście ważna jest także w tym przypadku moc urządzenia, która im wyższa, tym szybciej urządzenie podgrzeje dany posiłek. Niektóre mikrofalówki mają funkcję automatycznego doboru czasu podgrzewania czy rozmrażania dobieranego na podstawie wagi jedzenia. Warto również zwrócić uwagę na system rozprowadzania mikrofal, który powinien być przestrzenny, aby równomiernie ogrzewać znajdujący się w środku posiłek. Nowoczesne modele są też wyposażone w funkcję gotowania na parze, dzięki czemu można szybko przyrządzić lekkostrawny posiłek.

Istnieją także pewne cechy, które należy rozważyć zwłaszcza przy zakupie mikrofali pod zabudowę. Pierwszą z nich jest wygląd, ogólna estetyka. Urządzenie znajduje się w zabudowie, blisko piekarnika, co sprawia, że nie powinno wyróżniać się swoim wyglądem na minus. Warto postawić na wykończenie ze stali nierdzewnej, które jest najtrwalsze. Drugą ważną kwestią jest kierunek otwierania drzwiczek. W przypadku mikrofali do zabudowy można wziąć pod uwagę uchylanie ich do góry lub do dołu, które może okazać się wygodniejsze niż tradycyjne – na bok.

Jak widać, kryteriów przy wyborze mikrofalówki do zabudowy w kuchni może być sporo, jednakże warto postawić na to urządzenie jako uzupełnienie piekarnika. Dzięki nim przygotowanie każdej potrawy, a później jej odgrzanie stanie się o wiele łatwiejsze.