Nabieranie węgla na łopatę
23 stycznia 2021

Kategoria:
Dom i ogród

Luzem czy w workach – w jakiej formie kupować węgiel?

Węgiel jest tanim materiałem opałowym, wciąż jeszcze stosowanym w wielu gospodarstwach domowych i przedsiębiorstwach. Dostępny w wielu wariantach ziarnistości, ma również zróżnicowaną wartość opałową. Obie te cechy są istotne podczas wyboru odpowiedniego produktu.  Zakup węgla wiąże się też z koniecznością podjęcia decyzji pomiędzy opałem sprzedawanym luzem i workowanym. Która z tych opcji jest korzystniejsza?

 

Węgiel i jego rodzaje

 

Przedstawiciele najstarszego pokolenia z pewnością do dziś pamiętają typowe dostawy węgla do domów mieszkalnych. Zakup tego opału był niezbędny ze względu na brak systemów centralnego ogrzewania podłączonych do sieci miejskiej. Aby w domu było ciepło i można było gotować, każdy gospodarz jesienią musiał zadbać o zapas węgla.  Dostawy były wówczas bardzo proste. Opał woziły furmanki ciągnięte przez konie, a węglarze zrzucali go szuflami przez okienka piwniczne.

 

Obecnie zmienił się nie tylko asortyment, ale też środki transportu. Dowóz realizuje się ciężarówkami, a węgiel można kupić w wielu odmianach – luzem oraz pakowany do worków. W ofercie firm specjalizujących się w sprzedaży materiałów opałowych znajdziesz następujące odmiany węgla:

  • węgiel kamienny – najtańszy dostępny materiał opałowy na rynku, ekologiczny i wysokokaloryczny,
  • ekogroszek – produkowany w węgla o wysokiej kaloryczności i charakteryzujący się zawartością popiołu na poziomie nie większym niż 3%,
  • miał węglowy – ekologiczny produkt o drobnej ziarnistości pozyskiwany podczas produkcji ekogroszku, szybko osiąga wysokie temperatury,
  • węgiel orzech – wysokowydajny materiał opałowy o wysokiej kaloryczności i uniwersalnym zastosowaniu.

Wszystkie wymienione odmiany produktów węglowych są konfekcjonowane. Oznacza to, że pakujemy je do worków o wadze 25 kg. Są też ekologiczne, co oznacza, że emisja pyłów i gazów podczas ich spalania utrzymuje się na bardzo niskim poziomie. Dlatego spełniają one wymogi stawiane opałowi przeznaczonego do nowoczesnych pieców grzewczych – wyjaśnia pracownik firmy Węglo Smyk.

 

Zalety węgla konfekcjonowanego

 

Decyzja o zakupie węgla luzem lub w workach jest uzależniona od indywidualnych preferencji, ilości kupowanego materiału czy warunków jego składowania. Opał konfekcjonowany ma jednak wiele zalet. Nowoczesne domy jednorodzinne są wyposażane w ekologiczne kotły grzewcze z podajnikiem. Dozowanie ekogroszku czy miału odbywa się okresowo, zapewniając długi czas pracy urządzenia bez ingerencji domowników. Dosypywanie węgla do komory jest znacznie prostsze, jeśli materiał jest dozowany z worka. Pozwala to na kontrolę ilości zużywanego opału oraz wielkości porcji jednorazowo dodawanych do pieca.

 

Inną zaletą, jaką ma węgiel w workach, jest z pewnością łatwość jego transportowania i przechowywania. Materiał opałowy umieszczony w opakowaniu nie pyli i nie brudzi otoczenia. Jest też mniej narażony na zawilgocenie, które niekorzystnie wpływa na jego spalanie. Przechowywanie worków nie wymaga specjalnego pomieszczenia, gdyż można je składować niemal wszędzie, gdzie są zachowanie odpowiednie warunki. Ważne jest też, że węgiel w workach jest zużywany w 100%, podczas gdy ten składowany luzem częściowo jest tracony.