Artykuł sponsorowany

Kiedy zaopatrzyć się w makuch rzepakowy?

Kiedy zaopatrzyć się w makuch rzepakowy?
Pełne wykorzystywanie wszystkich części roślin pozwala na spożytkowanie zawartych w nich cennych substancji odżywczych. Będzie to szczególne korzystne w przypadku roślin oleistych, ponieważ ze względu na technologie stosowane przy ich obróbce w pozostałościach poprodukcyjnych znajduje się dużo wysokokalorycznego i łatwo przyswajalnego tłuszczu oraz białka. Znakomitym przykładem może być makuch rzepakowy powstający z ziaren i ich osłonek.

Jak powstaje makuch rzepakowy?

Makuch rzepakowy to resztki pozostające po tłoczeniu oleju. Proces ten może być prowadzony na zimno, a więc jedynie dzięki stosowaniu nacisku mechanicznego na ziarno, a także na gorąco, kiedy poza zgniataniem rozdrobnionych ziaren podgrzewa się je do temperatury rzędu 120–135°C. W obu przypadkach pozostałości zawierają dużą ilość białka wynoszącą około 30–34% oraz tłuszczu, którego ilość to od 9 do 13%. Makuch rzepakowy to także między 9 a 12% surowego włókna. Wartość energetyczna oscyluje wokół 20–25 MJ/kg, jest więc stosunkowo wysoka.

Do czego można stosować makuch rzepakowy?

Makuch rzepakowy może być stosowany jako dodatek paszowy do żywienia trzody chlewnej. Podaje się go warchlakom, lochom i tucznikom w ilościach dochodzących do 10%. Nadaje się także dla przeżuwaczy – bydłu mlecznemu i rzeźnemu podaje się od 1 do 3 kg makuchu na dobę. Jest ponadto stosowany w żywieniu owiec. Stanowi również wartościowy pokarm dla drobiu – dla brojlerów będzie to w zależności od stadium od 6 do 10%. Kury nieśne mogą przyjmować między 3 a 10% makuchu w zależności od rasy. Makuch nadaje się do karmienia królików, znajduje też zastosowanie przy hodowli karpia.

Czy makuch rzepakowy można długo przechowywać?

Zaletą makuchu rzepakowego poza własnościami odżywczymi jest długi okres przechowywania. Przy magazynowaniu półrocznym nie występują żadne niekorzystne zjawiska związane z utlenianiem tłuszczu czy rozwojem mikroorganizmów. Olej z makuchu nie ma też tendencji do samoistnego wyciekania. Dla ochrony przed salmonellą magazynowany makuch powinien być utrzymywany w wilgotności niższej niż 11,5%. Ważne będzie też zabezpieczenie go przed dostępem gryzoni i ptaków. Makuch rzepakowy można znaleźć w ofercie firmy Street Retail, zajmującej się produkcją i sprzedażą oleju rzepakowego. Produkt jest łatwo dostępny luzem, a także w opakowaniach typu big-bag. Wśród propozycji znajduje się też olej rzepakowy o zawartości fosforu do 30 ppm, używany m.in. do produkcji biodiesla, kosmetyków, jak również farb i lakierów. Sprzedawana jest także gotowa pasza dla zwierząt.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.