Artykuł sponsorowany

Kiedy i dlaczego folię poddaje się mikroperforacji?

Kiedy i dlaczego folię poddaje się mikroperforacji?
Folia jest jednym z najczęściej stosowanych opakowań służących do przechowywania różnych wyrobów, w tym także produktów spożywczych. Aby produkty dłużej zachowały świeżość i doskonały smak, warto zapakować je do folii mikroperforowanej. Odpowiednie zabezpieczenie oraz magazynowanie produktów spożywczych wiążę się z wieloma pozytywnymi skutkami. Co warto wiedzieć o mikroperforacji folii?

Definicja i proces mikroperforacji – najważniejsze informacje

Mikroperforacja to inaczej segmentowe wykonywanie malutkich otworów w folii. Głównym celem procesu jest uwolnienie pary wodnej z wnętrza opakowania. Dzięki wypuszczeniu pary wodnej produkty umieszczone w folii mają szansę swobodnie „oddychać”. Mikroperforacje można wykonać na kilka sposobów. Renomowane firmy zajmujące się produkcją folii, takie jak Eurosleeve, wykorzystują różnorodne techniki. Jedną z najczęściej stosowanych form jest laserowe przeprowadzanie mikroperforacji. Lasery pozwalają na jednoczesną obróbkę kilku segmentów, co zdecydowanie przyspiesza pracę. Za ich pomocą można wykonać otwory o średnicy nawet 0,05 mm. Inną techniką jest mikroperforacja na gorąco. Otwory są wykonywane za pomocą nagrzanych igieł, które wypalają materiał. W tym przypadku dziurki w folii osiągają średnicę do 0,5 mm. Podobne wymiary można uzyskać, stosując mikroperforację na zimno. Sposób ten polega na przewijaniu folii na wale perforującym w temperaturze pokojowej. Drobne otwory w folii mogą być wykonywane również poprzez tradycyjne dziurkowanie, choć jest to mniej popularna technika.

Zalety i zastosowanie folii mikroperforowanej

Mikroperforowana folia znajduje zastosowanie przede wszystkim w branży spożywczej. Dzięki procesowi mikroperforacji produkty spożywcze dłużej zachowują świeżość, przyjemny zapach oraz atrakcyjny wygląd. Mikroperforacja folii sprawia, że pieczywo nie ulega ususzeniu i zachowuje naturalną chrupkość przez długi okres czasu. Co więcej, para wodna uwalniana podczas mikroperforacji gwarantuje ciągły przepływ powietrza. Ma to decydujący wpływ na zachowanie aromatu i dobrego smaku żywności. Wykorzystanie folii mikroperforowanej chroni przed powstawaniem pleśni i grzybów. Warto podkreślić także, że jest to rozwiązanie niezwykle ekologiczne. Folia mikroperforowana pozwala na zmniejszenie zużycia plastiku i produkcji odpadów. Oprócz tego hermetyczne pakowanie jest wygodnym sposobem magazynowania żywności. Do folii można zapakować nie tylko produkty spożywcze, ale także inne przetwory. Wszechstronność zastosowań jest, więc kolejną zaletą.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.