mikroperforacja folii spożywczej
24 września 2021

Kategoria:
Dom i ogród

Kiedy i dlaczego folię poddaje się mikroperforacji?

Folia jest jednym z najczęściej stosowanych opakowań służących do przechowywania różnych wyrobów, w tym także produktów spożywczych. Aby produkty dłużej zachowały świeżość i doskonały smak, warto zapakować je do folii mikroperforowanej. Odpowiednie zabezpieczenie oraz magazynowanie produktów spożywczych wiążę się z wieloma pozytywnymi skutkami. Co warto wiedzieć o mikroperforacji folii?

Definicja i proces mikroperforacji – najważniejsze informacje

Mikroperforacja to inaczej segmentowe wykonywanie malutkich otworów w folii. Głównym celem procesu jest uwolnienie pary wodnej z wnętrza opakowania. Dzięki wypuszczeniu pary wodnej produkty umieszczone w folii mają szansę swobodnie „oddychać”. Mikroperforacje można wykonać na kilka sposobów. Renomowane firmy zajmujące się produkcją folii, takie jak Eurosleeve, wykorzystują różnorodne techniki. Jedną z najczęściej stosowanych form jest laserowe przeprowadzanie mikroperforacji. Lasery pozwalają na jednoczesną obróbkę kilku segmentów, co zdecydowanie przyspiesza pracę. Za ich pomocą można wykonać otwory o średnicy nawet 0,05 mm.

Inną techniką jest mikroperforacja na gorąco. Otwory są wykonywane za pomocą nagrzanych igieł, które wypalają materiał. W tym przypadku dziurki w folii osiągają średnicę do 0,5 mm. Podobne wymiary można uzyskać, stosując mikroperforację na zimno. Sposób ten polega na przewijaniu folii na wale perforującym w temperaturze pokojowej. Drobne otwory w folii mogą być wykonywane również poprzez tradycyjne dziurkowanie, choć jest to mniej popularna technika.

Zalety i zastosowanie folii mikroperforowanej

Mikroperforowana folia znajduje zastosowanie przede wszystkim w branży spożywczej. Dzięki procesowi mikroperforacji produkty spożywcze dłużej zachowują świeżość, przyjemny zapach oraz atrakcyjny wygląd. Mikroperforacja folii sprawia, że pieczywo nie ulega ususzeniu i zachowuje naturalną chrupkość przez długi okres czasu. Co więcej, para wodna uwalniana podczas mikroperforacji gwarantuje ciągły przepływ powietrza. Ma to decydujący wpływ na zachowanie aromatu i dobrego smaku żywności. Wykorzystanie folii mikroperforowanej chroni przed powstawaniem pleśni i grzybów. Warto podkreślić także, że jest to rozwiązanie niezwykle ekologiczne. Folia mikroperforowana pozwala na zmniejszenie zużycia plastiku i produkcji odpadów. Oprócz tego hermetyczne pakowanie jest wygodnym sposobem magazynowania żywności. Do folii można zapakować nie tylko produkty spożywcze, ale także inne przetwory. Wszechstronność zastosowań jest, więc kolejną zaletą.