Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Karmienie pszczół. Podstawowe informacje
Najstarszą i najpopularniejszą metodą karmienia pszczół jest syrop cukrowy, składający się z wody i cukru, przygotowywany własnoręcznie przez pszczelarza. To rozwiązanie ma jednak wiele wad, dlatego warto do dokarmiania rozważyć gotowe produkty, takie jak syrop czy ciasto pszczele. Jest to sposób trochę droższy, jednak nie zabiera czasu i nie wymaga dużego nakładu pracy pszczelarza włożonego w samodzielne przygotowanie pokarmu. Kiedy i w jaki sposób karmić pszczoły? Podpowiadamy.
O podstawowych informacjach dotyczących karmienia pszczół opowie ekspert z Holger Food, zajmującej się produkcją i dystrybucją wysokogatunkowych pokarmów dla pszczół.
Podkarmianie a dokarmianie
Podkarmianie i dokarmianie pszczół to nie to samo. Pszczoły podkarmia się w celu pobudzenia czerwienia, czyli składania jaj w komórkach plastrów. Podaje się wówczas niewielkie porcje pokarmu. Metodę tę stosuje się w czasie sezonu, wiosną lub w sierpniu. Jest również przydatna do hodowli matek, a także po utworzeniu nowych odkładów pszczelich, w celu powiększenia rodzin.
Dokarmianie wykonuje się przed rozpoczęciem sezonu zimowego. Po ostatnim miodobraniu, w drugiej połowie sierpnia i na początku września rozpoczyna się przygotowywanie pszczół do zimy. W tym czasie temperatura w ulu jest dość wysoka, co wpływa na lepsze odparowanie i przerabianie pokarmu. Wykorzystywanie pszczół, które i tak nie przeżyją zimy, wpływa na lepszą kondycję pozostałych osobników.
Warto również pamiętać, że dokarmianie pszczół może być konieczne także w sezonie letnim, jeśli z powodu suszy lub innych niesprzyjających warunków pogodowych nie ma wystarczająco dużo pokarmu.
Co wybrać – własnoręcznie przygotowany syrop cukrowy czy gotowy produkt?
Obydwa rozwiązania mają swoje wady i zalety. Przygotowanie pokarmu w postaci syropu cukrowego jest być może tańsze, jednak wymaga wiedzy, w jaki sposób przygotować go w odpowiedni sposób. Możemy również potrzebować narzędzi niezbędnych do jego przygotowania. Nieodpowiednio przygotowany syrop cukrowy może zawierać pleśń lub enzymy powodujące fermentację. Jeśli zdecydujemy się na tego typu rozwiązanie do karmienia pszczół, pamiętajmy o zachowaniu odpowiednich proporcji cukru i wody, a także o zasadach higieny.
Gotowe mieszanki są może trochę droższe, jednak dają nam pewność, że pokarm ma zawsze odpowiednie proporcje składników niezbędne do zachowania pszczół w dobrej kondycji. Pokarm produkowany i przechowywany jest pod Nadzorem Weterynaryjnym, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych i sanitarnych. Do wyboru mamy zarówno syropy pszczelarskie, jak i ciasto pszczele. Syropy dzięki odpowiedniemu stosunkowi glukozy i fruktozy nie krystalizują w okresie zimowym. Jest to szczególnie ważne, ponieważ skrystalizowany pokarm może doprowadzić do chorób. Ciasto pszczele ma formę stałą, jednak na tyle plastyczną, aby można było uformować je w pożądany kształt umożliwiający umieszczenie go w ulu. Takie rozwiązanie umożliwia karmienie pszczół o każdej porze roku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana