Artykuł sponsorowany

Karmienie pszczół. Podstawowe informacje

Karmienie pszczół. Podstawowe informacje

Najstarszą i najpopularniejszą metodą karmienia pszczół jest syrop cukrowy, składający się z wody i cukru, przygotowywany własnoręcznie przez pszczelarza. To rozwiązanie ma jednak wiele wad, dlatego warto do dokarmiania rozważyć gotowe produkty, takie jak syrop czy ciasto pszczele. Jest to sposób trochę droższy, jednak nie zabiera czasu i nie wymaga dużego nakładu pracy pszczelarza włożonego w samodzielne przygotowanie pokarmu. Kiedy i w jaki sposób karmić pszczoły? Podpowiadamy.

O podstawowych informacjach dotyczących karmienia pszczół opowie ekspert z Holger Food, zajmującej się produkcją i dystrybucją wysokogatunkowych pokarmów dla pszczół.

Podkarmianie a dokarmianie

Podkarmianie i dokarmianie pszczół to nie to samo. Pszczoły podkarmia się w celu pobudzenia czerwienia, czyli składania jaj w komórkach plastrów. Podaje się wówczas niewielkie porcje pokarmu. Metodę tę stosuje się w czasie sezonu, wiosną lub w sierpniu. Jest również przydatna do hodowli matek, a także po utworzeniu nowych odkładów pszczelich, w celu powiększenia rodzin.

Dokarmianie wykonuje się przed rozpoczęciem sezonu zimowego. Po ostatnim miodobraniu, w drugiej połowie sierpnia i na początku września rozpoczyna się przygotowywanie pszczół do zimy. W tym czasie temperatura w ulu jest dość wysoka, co wpływa na lepsze odparowanie i przerabianie pokarmu. Wykorzystywanie pszczół, które i tak nie przeżyją zimy, wpływa na lepszą kondycję pozostałych osobników.

Warto również pamiętać, że dokarmianie pszczół może być konieczne także w sezonie letnim, jeśli z powodu suszy lub innych niesprzyjających warunków pogodowych nie ma wystarczająco dużo pokarmu.

Co wybrać – własnoręcznie przygotowany syrop cukrowy czy gotowy produkt?

Obydwa rozwiązania mają swoje wady i zalety. Przygotowanie pokarmu w postaci syropu cukrowego jest być może tańsze, jednak wymaga wiedzy, w jaki sposób przygotować go w odpowiedni sposób. Możemy również potrzebować narzędzi niezbędnych do jego przygotowania. Nieodpowiednio przygotowany syrop cukrowy może zawierać pleśń lub enzymy powodujące fermentację. Jeśli zdecydujemy się na tego typu rozwiązanie do karmienia pszczół, pamiętajmy o zachowaniu odpowiednich proporcji cukru i wody, a także o zasadach higieny. 

Gotowe mieszanki są może trochę droższe, jednak dają nam pewność, że pokarm ma zawsze odpowiednie proporcje składników niezbędne do zachowania pszczół w dobrej kondycji. Pokarm produkowany i przechowywany jest pod Nadzorem Weterynaryjnym, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych i sanitarnych. Do wyboru mamy zarówno syropy pszczelarskie, jak i ciasto pszczele. Syropy dzięki odpowiedniemu stosunkowi glukozy i fruktozy nie krystalizują w okresie zimowym. Jest to szczególnie ważne, ponieważ skrystalizowany pokarm może doprowadzić do chorób. Ciasto pszczele ma formę stałą, jednak na tyle plastyczną, aby można było uformować je w pożądany kształt umożliwiający umieszczenie go w ulu. Takie rozwiązanie umożliwia karmienie pszczół o każdej porze roku.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.