Artykuł sponsorowany

Jak wytwarza się porcelanę?

Jak wytwarza się porcelanę?
Porcelanowy serwis na wyjątkowe okazje to rzecz, którą warto mieć w domu. Połyskujące białe naczynia przyciągają wzrok ciekawym kształtem oraz zachwycającymi zdobieniami i wzbudzają zainteresowanie do tego stopnia, że mogą nasunąć pytanie: „jak to jest zrobione?”. Dzięki postępowi technologicznemu, porcelanę wytwarza się dziś na masową skalę, choć ogólne zasady jej produkcji są niezmienne od wieków. Istnieje kilka metod wytwarzania wyrobów porcelanowych, różniących się od siebie składem masy porcelanowej oraz temperaturą wypalania. Większość naczyń obecnych w naszych domach to produkty z tzw. porcelany twardej. Ich wytwarzanie można podzielić na trzy główne etapy.

Otrzymywanie masy

Porcelana składa się z trzech składników: kaolinu, nazywanego glinką porcelanową, kwarcu oraz skalenia. Każdy z nich należy odpowiednio przygotować przed zmieszaniem w masę porcelanową. Kaolin zostaje oczyszczony w wirówce bębnowej, zaś kwarc i skaleń zmielony w specjalnych młynach kulkowych. Po zmieszaniu składników w proporcjach 2:1:1, gotowa masa zostaje poddana oczyszczaniu z cząstek żelaza przy pomocy separatora magnetycznego, odwadnianiu w prasie filtracyjnej oraz odpowietrzaniu.

Forma

Metoda wyrabiania naczyń zależy od ich kształtu. Najprostsze naczynia wytwarza się poprzez toczenie, czyli wyciskanie masy za pomocą dwóch elementów: jeden z nich jest wklęsły, drugi – o mniejszej średnicy – wypukły. Naczynia płaskie, niezależnie od ich kształtu, powstają przez prasowanie masy porcelanowej. Cała reszta, czyli naczynia o skomplikowanym i niestandardowym kształcie, powstaje przez odlanie ich w przygotowanej wcześniej formie.

Wypalanie

W całym procesie produkcyjnym porcelana twarda kilka razy przechodzi wypalanie – ilość wypaleń zależna jest od tego, jak ma wyglądać wyrób. Pierwsze wypalanie to tzw. biskwit – uformowane i wysuszone naczynia wkłada się do pieca rozgrzanego do 960 stopni Celsjusza. Po tym etapie następuje ewentualne łączenie ze sobą elementów naczyń, np. uszek do filiżanek. Kolejne wypalanie następuje po nałożeniu farb podszkliwnych i samego szkliwa, które wzmacnia naczynia i czyni je gładkimi – przygotowaną w ten sposób porcelanę wypala się „na ostro” w temperaturze do 1460 stopni. Po tym etapie naczynia się szlifuje i są już właściwie gotowe do użycia. Kolejne wypalania są konieczne jedynie w przypadku, gdy produkt jest jeszcze dekorowany farbą lub złotem. Proces produkcji porcelany, pozornie nieskomplikowany, wymaga dużo uwagi i profesjonalizmu. Dlatego warto zaopatrywać się w serwisy porcelanowe pochodzące od najlepszych producentów – ich produkty znajdziesz na porcelana24.pl.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.