Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak poić zwierzęta hodowlane w okresie wysokich mrozów?
Znaczenie stałego dostępu do wody dla bydła i innych zwierząt
Woda jest bezcenna – bez niej życie nie byłoby możliwe. Dotyczy to w takim samym stopniu ludzi, jak i zwierząt. Te ostatnie, zwłaszcza bydło mleczne, potrzebują stałego dostępu do wody – 24 godziny na dobę. Woda ma kluczowe znaczenie dla zdrowia zwierząt, stanowiąc około 70 procent składu organizmu i nawet 90 procent zawartości mleka. Do jej najważniejszych funkcji należą:- utrzymanie stałego bilansu płynów w organizmie;
- transport składników pokarmowych;
- zapewnienie płynnego środowiska dla rozwoju zarodków;
- oczyszczanie organizmu z toksyn;
- utrzymanie prawidłowego stężenia substancji niezbędnych w organizmie.
Różne zwierzęta potrzebują różnych ilości wody – najwięcej, bo około 100 litrów na dobę piją krowy mleczne, konie pobierają kilkadziesiąt litrów, a trzoda chlewna kilkanaście. Dużo zależy od warunków atmosferycznych. Woda musi być najwyższej jakości, najlepiej podawana z automatycznych poideł, które gwarantują jej świeżość.
Pojenie zwierząt w czasie mrozów – jakie rozwiązania zastosować?
Zima i wysokie mrozy stanowią wyzwanie dla wielu hodowców. Jak zapewnić zwierzętom stały dostęp do wody, gdy rury i węże zamarzają, podobnie jak woda w poidłach zewnętrznych? W zasadzie rozwiązania są dwa – albo nieustanne kontrolowanie stanu poideł i donoszenie świeżej wody w razie potrzeby (co przy większych stadach jest w zasadzie niewykonalne), albo inwestycja w poidła mrozoodporne – zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynków gospodarczych. Te ostatnie dostępne są w szerokiej gamie rodzajów – od małych misek przeznaczonych dla pojedynczych zwierząt, idealnych do zamontowania w stajni czy oborze, po duże podgrzewane zbiorniki, z których korzystać może jednocześnie kilkanaście zwierząt. Są w stanie ogrzać wodę i zapobiegać jej zamarzaniu nawet w skrajnie niskich temperaturach rzędu kilkudziesięciu stopni poniżej zera. Wybierając poidło podgrzewane, należy zwrócić uwagę na jego stabilną konstrukcję, wytrzymałość, odporność na uszkodzenia mechaniczne, zaokrąglone krawędzie i gładką powierzchnię, która ułatwia utrzymanie go w czystości. Poidła spełniające powyższe wymagania będą bezpieczne w użytkowaniu i posłużą przez długi czas. Dzięki temu hodowca nie musi martwić się o pojenie zwierząt nawet w największe mrozy.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana