Zwierzęta hodowlane zimą
14 kwietnia 2021

Kategoria:
Dom i ogród

Jak poić zwierzęta hodowlane w okresie wysokich mrozów?

Zapewnienie zwierzętom hodowlanym stałego dostępu do świeżej i czystej wody jest koniecznością przez cały rok. O ile w miesiącach letnich nie nastręcza to większych trudności, to zimą, zwłaszcza w czasie wysokich mrozów, może być problematyczne. Wie o tym każdy, kto kilka razy dziennie własnoręcznie musiał nosić zwierzętom wodę w wiadrach lub rozbijać lód w poidłach. Jak ustrzec się takich sytuacji?

Znaczenie stałego dostępu do wody dla bydła i innych zwierząt

Woda jest bezcenna – bez niej życie nie byłoby możliwe. Dotyczy to w takim samym stopniu ludzi, jak i zwierząt. Te ostatnie, zwłaszcza bydło mleczne, potrzebują stałego dostępu do wody – 24 godziny na dobę. Woda ma kluczowe znaczenie dla zdrowia zwierząt, stanowiąc około 70 procent składu organizmu i nawet 90 procent zawartości mleka. Do jej najważniejszych funkcji należą:

  • utrzymanie stałego bilansu płynów w organizmie;
  • transport składników pokarmowych;
  • zapewnienie płynnego środowiska dla rozwoju zarodków;
  • oczyszczanie organizmu z toksyn;
  • utrzymanie prawidłowego stężenia substancji niezbędnych w organizmie.

Jak mówi pracownik firmy Borys z Gniezna, zaopatrującej hodowców i rolników w akcesoria do hodowli bydła:

Różne zwierzęta potrzebują różnych ilości wody – najwięcej, bo około 100 litrów na dobę piją krowy mleczne, konie pobierają kilkadziesiąt litrów, a trzoda chlewna kilkanaście. Dużo zależy od warunków atmosferycznych. Woda musi być najwyższej jakości, najlepiej podawana z automatycznych poideł, które gwarantują jej świeżość.

Pojenie zwierząt w czasie mrozów – jakie rozwiązania zastosować?

Zima i wysokie mrozy stanowią wyzwanie dla wielu hodowców. Jak zapewnić zwierzętom stały dostęp do wody, gdy rury i węże zamarzają, podobnie jak woda w poidłach zewnętrznych? W zasadzie rozwiązania są dwa – albo nieustanne kontrolowanie stanu poideł i donoszenie świeżej wody w razie potrzeby (co przy większych stadach jest w zasadzie niewykonalne), albo inwestycja w poidła mrozoodporne – zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynków gospodarczych. Te ostatnie dostępne są w szerokiej gamie rodzajów – od małych misek przeznaczonych dla pojedynczych zwierząt, idealnych do zamontowania w stajni czy oborze, po duże podgrzewane zbiorniki, z których korzystać może jednocześnie kilkanaście zwierząt. Są w stanie ogrzać wodę i zapobiegać jej zamarzaniu nawet w skrajnie niskich temperaturach rzędu kilkudziesięciu stopni poniżej zera.

Wybierając poidło podgrzewane, należy zwrócić uwagę na jego stabilną konstrukcję, wytrzymałość, odporność na uszkodzenia mechaniczne, zaokrąglone krawędzie i gładką powierzchnię, która ułatwia utrzymanie go w czystości. Poidła spełniające powyższe wymagania będą bezpieczne w użytkowaniu i posłużą przez długi czas. Dzięki temu hodowca nie musi martwić się o pojenie zwierząt nawet w największe mrozy.