Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak ergonomicznie umeblować kuchnię?
Kuchnia jest miejscem domu, w którym spędza się ogromną część każdego dnia. Z tego powodu ważne jest, aby odpowiednio ją urządzić. Kuchnia powinna być jednocześnie wygodna, elegancka i funkcjonalna, dzięki czemu przygotowywanie posiłków stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze. Jest to szczególnie ważne w małych pomieszczeniach, gdzie liczy się każdy skrawek powierzchni. Podpowiadamy, w jaki sposób ergonomicznie umeblować domową kuchnię.
Jak urządzić kuchnię, aby zaoszczędzić spędzany w niej czas?
Badania pokazują, że przeciętnie każdy człowiek spędza około miesiąca w ciągu roku w kuchni. Co ważne, wykonuje się w niej codziennie te same lub podobne czynności, które w źle urządzonej kuchni zajmują zbyt dużo cennego czasu. Ergonomiczne umeblowanie kuchni powinno odpowiadać kolejności, w jakiej używa się danych przedmiotów.
Specjaliści z firmy Meble Gato wyjaśniają: Najbliżej drzwi kuchennych powinna znaleźć się lodówka, później blaty, zlew, piekarnik oraz kuchenka. Dzięki temu można uniknąć zbędnego przemieszczania się po pomieszczeniu, które często zajmuje więcej czasu, niż samo gotowanie i sprzątanie.
Największe możliwości ergonomicznego umeblowania kuchni daje produkcja mebli na wymiar. Choć może być to bardziej kosztowna opcja niż kupno gotowych mebli, ogranicza ryzyko popełnienia błędów aranżacyjnych.
Strefy użytkowe w ergonomicznej kuchni
Większość ekspertów radzi, aby ustawienie mebli tworzyło tak zwany trójkąt kuchenny. Jego boki i punkt w kącie pomieszczenia to strefy na przechowywanie pokarmów i naczyń, mycie i sprzątanie oraz gotowanie. Celem takiego ustawienia jest zachowanie odpowiednich odległości od stref, co nie tylko przyspiesza pracę, ale też zapewnia bezpieczeństwo i zmniejsza tworzenie się bałaganu.
Ważne jest, aby odległości wierzchołków powstałego trójkąta w ergonomicznej kuchni nie były duże. Długość jego boków nie powinna przekraczać 4 – 6 metrów. Aby kuchnia była jak najbardziej funkcjonalna, wszystkie niezbędne do gotowania produkty powinny znajdować się w dobrze widocznych i łatwo dostępnych miejscach.
Rozmiary mebli a ergonomia
Wygodna i funkcjonalna kuchnia to taka, której aranżacja nie przeszkadza w codziennych czynnościach. Ergonomiczne umeblowanie jest dopasowane do użytkownika, co oznacza między innymi odpowiednią wysokość i szerokość blatów.
Najlepszym rozwiązaniem jest stworzenie mebli na wymiar, co pozwoli na dostosowanie do wzrostu mieszkańców i rodzaju wykonywanych czynności. Dla przykładu, blaty do obierania warzyw powinny mieć długość 100 – 110 centymetrów. Ich wysokość do przygotowywania posiłków i zmywania to około 90 – 100 centymetrów, zaś do wałkowania ciasta 70 – 80 centymetrów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana